hirdetés

Oroszország teljesíthetetlen feltételek szabott meg többek közt Kijevet adják át az ukránok. Ráadásul a menekülő civileket újabb orosz katonai támadás érte Mariupolnál. Úgy tűnik nem lesz béke a közeljövőben és véres, borzalmas napok jönnek Ukrajnában.

 

Volodomir Zelenszkij ukrán államfő egy ukrán közszolgálati műsorszolgáltató által közzétett és a Reuters által idézett interjúban kijelentette, az olyan városok, mint Kijev, Mariupol vagy Harkov nem fogadják el az orosz megszállást, és soha nem fognak meghajolni Oroszország ultimátumai előtt.

Az ukrán elnök hozzátette: Ukrajna nem tudja teljesíteni az oroszok ultimátumát. Oroszország hétfő délelőttöt tűzte ki Ukrajnának, hogy adja fel az ostromlott Mariupol kikötővárost. Ha leteszik a fegyvert, a civilek és a katonák biztonságban elhagyhatják a várost – így szólt az oroszok feltétete.

Ukrajna azonban figyelmen kívül hagyta ezt az ultimátumot, és azt mondta, hogy a megadás nem opció.

Eközben Zaporozszsja kormányzója szerint lövik az oroszok a Mariupolból menekülőket. Olekszandr Sztaruh közölte, hogy találatok érték a buszokat, amelyek a civileket menekítik ki a frontvonalról. A támadásokban négy gyerek megsérült, őket kórházba vitték.

( Németh A.)