hirdetés

Befalaztak egy Sberbank fiókot Kijevben a tüntetők. Moszkva politikája nem tetszett a demonstrálóknak és az, hogy az ukrán államvezetés nem képes bezáratni a pénzintézetet, így a nép a kezébe vette ennek a problémának a megoldását.

Members and supporters of the National corp political party erect a wall of concrete blocks outside a branch of Sberbank, which is the local subsidiary of Russia's largest lender, during a protest in Kiev, Ukraine, March 13, 2017. REUTERS/Valentyn OgirenkoHelyszíni jelentések szerint néhány tucatnyi tüntető gyűlt össze a Kijev belvárosában lévő bank épülete előtt. Betontéglákat hoztak magukkal, cementet, sódert és mindent ami szükséges egy építkezéshez. S el is kezdták húzni a jelképes falat a bank bejáratához a tüntetők. A pénzintézetben dolgozók az ablakokon kényszerültek kimenekülni.

A tiltakozók java része az Azov önkéntes alakulat civil szervezetének tagjai, de vannak köztük a radikális Jobboldali Szektorhoz (PSZ) tartozók, sőt parlamenti képviselők is.

Az akció résztvevői azért döntöttek a banképület befalazása mellett, mert az orosz tulajdonban lévő pénzintézet a múlt héten bejelentette, hogy elfogadja az önkényesen kikiáltott két kelet-ukrajnai szakadár népköztársaság által kiállított igazolványokat is. A tiltakozók szerint a lépéssel a bank a Donyec-medencei szakadár területeket támogatja.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter heves bírálattal illette az orosz bank ukrajnai leányvállalatának döntését, és felszólította az ukrán jegybankot, hogy hozzon szankciókat a pénzintézettel szemben. Követelte az orosz Szberbank ukrajnai tevékenységének beszüntetését, erről azonban mostanáig döntés nem született. Március elejei hírek szerint a Szberbank – a jegybank többségi tulajdonában lévő legnagyobb orosz pénzintézet – rekord magas, 541,9 milliárd rubeles (1 rubel=5,02 forint) profitot ért el tavaly, ami 143,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.