hirdetés

Valami nagy dolog készül az uniós csúcs előtt. Sőt a magyar siker is elmaradhat, úgy tűnik. Lehet, hogy túltolta az Orbán-kormány a migránsügy véres, harci kezelését. A német konzervatív CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakciójának vezetője, Volker Kauder szerint nem lehet bírálni Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós külső határ ellenőrzése miatt és a drótkerítés építése végett. Azonban a frakcióvezető kijelentette és hangsúlyozta, hogy nem elfogadható az, ahogy Magyarország, ahogy az Orbán-kormány a menekültekkel bánik.   

Volker-Kauder

Közeledik az uniós csúcs, és bár Magyarország megint előre iszik a medve bőrére és dicső himnuszokat zeng, hogy milyen tökéletesen védi és harcol az unióért, bizony komoly hiba csúszott a gépezetbe. Ezt erősíti a német kormánypárt frakcióvezetőjének nyilatkozata is.

Amikor már látható volt, hogy „nem néhány ezer emberről van szó, jobban kellett volna segíteni Olaszországnak, Görögországnak vagy Magyarországnak – mondta Volker Kauder a Focus című német hírmagazinnak adott interjúban arra a kérdésre, vajon korábban kellett volna segíteni az Európai Unió külső határain fekvő tagországoknak.

Európa ebben kudarcot vallott – közölte Volker.

Az ideiglenes műszaki határzárra vonatkozó kérdésre ezt mondta.

Nincs ok Orbán Viktor bírálatára, ha ellenőrzi a külső határt. Az, hogy azt gondolja, ehhez egy kerítést kell építeni, alapvetően összhangban van a joggal, akkor is, ha mi azt gondoltuk, hogy a szögesdrót kerítések Európában a múlthoz tartoznak – közölte a német kormánypárt frakcióvezetője.

Arra a kérdésre, hogy mindennek alapján a magyar miniszterelnök helyesen jár-e el, Volker Kauder kijelentette:

Nem tartom elfogadhatónak azt, ahogyan Orbán úr a menekültekkel bánik, és hogy országa számára hatályon kívül helyezte a Dublin-eljárást. Magyarországon nyilvánvalóan tudatosan is olyan körülményeket teremtettek, amelyek a menekültek elrettentését szolgálják. Egy EU-tagnak magától értetődő módon csak arányos eszközökkel kellene biztosítania határát – mondta a CDU/CSU frakcióvezetője.