hirdetés

Az Alberto Nisman argentin ügyész halálának körülményeit vizsgáló Eduardo Taiano szövetségi ügyész szerint kollégája nem önkezével vetett véget életének 2015 januárjában, hanem meggyilkolták.
alberto nismanTaiano ezenkívül egy bizonyos Diego Lagomarsino beidézését kérte a bíróságtól. A számítógépes technikusként dolgozó férfi Taiano szerint az elsőrendű gyanúsítottakkal közreműködő bűntársnak tekinthető az ügyben: az övé ugyanis a gyilkos fegyver, amelyet Nisman holtteste mellett találtak a helyszínen.
A hírügynökség később igazságügyi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a bíró beidézte Lagomarsinót gyanúsítottként jövő hét keddre. Rajta kívül az argentin szövetségi rendőrség négy egykori alkalmazottjának is felelnie kell a bíróság előtt hivatali kötelességmulasztás miatt.

Az argentin határrendészet a jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy Nismant két ember megverte, majd bevonszolta a fürdőszobába. Miközben az egyik támadó hátulról, a hónalja alatt átnyúlva megemelte, a másik a halántékához tette a fegyvert, és meghúzta a ravaszt. Az új jelentés szerint habár a támadók öngyilkosságként próbálták meg beállítani az ügyész halálát, a határrendészet rámutatott arra, hogy eddig egyetlen szakértőnek sem sikerült kimutatnia lőpor nyomát Nisman kezén.

Taiano 2016-ban vette át a holtpontra jutott ügyet, és egy határrendészeti csoportot bízott meg azzal, hogy vizsgálja ki újra Nisman halálát és a nyomozási folyamatot, amelyet számos szakértő bírált a szabálytalanságok miatt – írja a Paraméter. Taiano azt mondta: azért esett választása a határok védelmével és a kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó egységre, mert őket korábban még nem vonták be a vitatott nyomozásba, így képesek voltak új szemszögből vizsgálni a történteket.

A vitatott, új bizonyítékokon alapuló jelentés ellentmond a korábbi hivatalos álláspontnak, amely kizárta az idegenkezűséget, és amely szerint az 51 éves Nisman öngyilkosságot követett el. A férfit 2015. január 18-án találták holtan lakásán, lőtt fejsebbel és holtteste mellett a gyilkos fegyverrel.