hirdetés

Beszóltak az oroszok az FBI Amerikai focis akciójára. Törvénytelennek nevezte az amerikai hatóságok eljárását az orosz kormány, nem sokkal azután, hogy az Egyesült Államok kérésére letartóztatták a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hét tisztségviselőjét Zürichben. Összesen pedig 14 főt vettek őrizetbe szerte a világban. Az FBI gyanúja szerint a FIFA tisztségviselői  több mint 40 milliárd forintnak megfelelő kenőpénzt fogadtak el azért, hogy világbajnokságok és tisztségviselők kinevezéséről kedvező döntést hozzanak.  

fifa2

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő a botrány kapcsán azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy törvénytelenül próbálja rákényszeríteni a törvényeit a világra.

Ismételten felszólítjuk Washingtont, hogy ne próbáljon messze a határain túl is a saját törvényeit alkalmazva igazságot szolgáltatni, hanem kövesse az általános elfogadott nemzetközi jogi eljárásokat – közölte az illetékes az Interfax orosz hírügynökség tudósítása szerint Alekszandr Lukasevics..

Alekszandr-Lukasevics

A letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest – köztük a két jelenlegi alelnököt – és öt sportmarketing-vezetőt vádolnak korrupcióval. A dokumentumban egyebek mellett az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

A svájci ügyészség a zürichi letartóztatásokkal párhuzamosan bejelentette, hogy büntetőeljárást indított a 2018-as oroszországi és a 2022-es katari világbajnokság odaítélése kapcsán, hűtlen kezelés és pénzmosás gyanújával.

A Sunday Times című brit lap tavaly novemberben arról cikkezett, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő állítólagegy eredeti Picasso-festményt ajánlott fel Michael Paltininek, az Európai Labdarúgó Szövetség elnökének a 2018-as vb-rendező kiválasztásakor az oroszokra leadott szavazatáért cserébe. Az erről szóló híreket Platini és az orosz kormány is határozottan tagadta.

Joseph Blatter FIFA-elnök szerda este jelezte, üdvözli az amerikai és svájci hatóságok nyomozását, és hozzátette, a FIFA együttműködik a hatóságokkal.