hirdetés

A szíriai hadsereg katonái kimentették a török légierő által lelőtt orosz vadászgép egyik pilótáját – jelentette be Oroszország párizsi nagykövete. Muraktin másodpilóta azonban állítja, senki semmilyen figyelmeztetést nem adott nekik. Sőt a törökök meg sem mutatták magukat, a nemzetközi protokollt áthágva.

Szuhoj lelőtt

Alekszandr Orlov az Europe 1 rádiónak nyilatkozva azt mondta, hogy a keddi incidens során az egyik pilótát megsebesítették, miközben ejtőernyőjével leereszkedett, majd földet érés után a térségben tevékenykedő dzsihádisták barbár módon meggyilkolták.

A másiknak sikerült megmenekülnie. A legfrissebb információk szerint őt a szíriai hadsereg kimentette, és már úton kell, hogy legyen az orosz légi támaszpontra – mondta a nagykövet.

A támadást túlélő orosz navigátor is megszólalt időközben, aki nem titkolta, hogy senki nem figyelmeztette őket. Ráadásul az ilyenkor szokásos nemzetközi repülési protokollt sem tartották be a törökök, azaz meg sem mutatták magukat az F–16-osok.

Ha szerettek volna figyelmeztetni, megmutathatták volna magukat. De semmi ilyesmire nem került sor. A rakétatámadás is váratlanul és hátulról ért minket, így arra sem volt időnk, hogy elkerülő manőverbe kezdjünk.  Elképzelhetetlen, hogy akár egy másodpercre is megsértettük volna a török légteret – nyilatkozta Konsztantin Muraktin másodpilóta.