hirdetés

A görögök nem adnak menedékjogot a puccsban részt vett török katonáknak, akik átmenekültek. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök közleményében tudatta Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel, akivel szombaton telefonon beszélt, hogy Athén kész kiadni a szökött katonákat.

puccs2

A görögök minél hamarabb szabadulnának a nyolc puccsista töröktől. Ankara azt a nyolc embert, aki a törökországi puccskísérlet kudarca után helikopteren menekülve görög területen szállt le és kért politikai menedékjogot, simán kiadja Erdogánéknak.

Úgy tűnik, a görögök nem akarnak újabb konfliktust a törökökkel, elég a ciprus szigetvita. Ráadásul most egy véleménykülönbség azt jelentené, hogy a görögök nyakába maradhatna az összes menekült, aki ott van.

Az Anadolu török hírügynökség szerint Ciprasz és Erdoğan a telefonbeszélgetés során áttekintette a legújabb törökországi fejleményeket. A görög kormányfő eszerint jelezte, hogy minden tőle telhetőt megtesz a Törökországból menekült katonák kiadatásáért.

A török katonai helikopter Görögország északi részén szállt le szombat délelőtt. A görög belügyminisztérium tájékoztatása szerint a gépen utazó nyolc embert őrizetbe vették. Valamennyien politikai menedékjogot kértek. Korábbi jelentések szerint heten közülük katonák voltak, egyikük pedig civil. A görög állami televízió szerint részt vettek a péntek éjszakai katonai puccskísérletben. A török külügyminisztérium kérte kiadatásukat a görög hatóságoktól.

A helikoptert, amelyeken a menekültek leszálltak, szombaton visszaszolgáltatták Törökországnak.