hirdetés

Hat kézigránátot talált a török hatóság egy utas táskájában az isztambuli Esenler buszpályaudvaron, a férfi a kurd lázadóknak szállított fegyvereket.

Isztambul buszpályaudvar

 

A rendőrségi rajtaütés során egy 22 éves férfit őrizetbe vettek. A gyanúsítottnál hat kézigránátot és aknavető-alkatrészeket találtak. A kihallgatás során kiderült, hogy a férfi a törökországi kurd kisebbség „fővárosának” számító Diyarbakir városból szállította a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet fegyvereit Isztambulba – írta internetes oldalán a Sabah című kormánypárti napilap.

A PKK és a török biztonsági erők között kétéves tűzszünet után július végén újultak ki az összecsapások Törökország délkeleti, többségében kurdok lakta tartományaiban a szíriai válsággal összefüggésben. Ez az összeomlás szélére sodorta a 2012-ben megkezdett békefolyamatot, ami a PKK 1984 óta tartó, eddig 40 ezer halálos áldozatot követelő felkelését lett volna hivatott lezárni. A PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek minősíti.