hirdetés

Kétszeres tényleges életfogytiglanra és még 1900 évnyi börtönbüntetést kért egy törökországi ügyészség az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokra. A száműzetésben élő Gülent tartja Erdoğan elnök az ellene július 15-ei katonai puccskísérlet kitervelőjének és fő felelősének. Röviden ennyit a török demokráciáról.

orbán-erdogán

A 2527 oldalas vádirat szerint Gülennek fegyveres terrorszervezet alapítása és irányítása, terrorizmus finanszírozása, az alkotmányos rend megváltoztatásának kísérlete, valamint a kormány megdöntésének kísérlete miatt bírák elé kell állnia. A jelentés szerint az általa kialakított hálózat hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, és ebben a folyamatban Gülen saját alapítványaira, iskoláira, vállalkozásaira, biztosítótársaságaira, illetve médiaérdekeltségeire támaszkodott. A szövegben az is szerepel, hogy bizonyos üzletemberek ajándék címén anyagi támogatást nyújtottak a mozgalomnak, az Egyesült Arab Emírségeken, Dél-Afrikán, Tunézián, Marokkón, Jordánián és Németországon keresztül juttatták a pénzt az Egyesült Államokba.

A per további száz vádlottja két évtől tényleges életfogytig terjedő börtönbüntetésekre számíthat. Tizenhárom fő előzetes letartóztatásban van. A török vezetés szerint Gülen és a „párhuzamos állam” 2013-ban egy korrupciós botrány kirobbantásával meg akarta dönteni Recep Tayyip Erdoğan, akkor még csak miniszterelnöki hatalmát. A jelenleg államfő, Erdoğan a közelmúltban ígéretet tett arra, hogy teljesen elvágja üzleti kapcsolatait annak a mozgalomnak, amelynek kezéhez vér tapad. A Gülen által terjesztett „vírus” elterjedt egész Törökországban, ezért szükség van az ország megtisztítására –fogalmazott. A török elnök felszólalásaiban ismét kilátásba helyezte a halálbüntetést, amelyet a parlament az európai uniós csatlakozás szándékával törölt el 2004-ben.

Binali Yildirim jelenlegi miniszterelnök múlt szombaton kijelentette: Gülen kiadatása az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatok elmélyítésének fő feltétele, e téren nincs helye alkudozásnak. Ez befolyásolja azt is, hogy Törökország mennyire lesz Amerika-ellenes.

Gülen a múlt héten nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását szorgalmazta a puccskísérlet kivizsgálására, és kijelentette: kész hazatérni Törökországba, ha az ellene felhozott vádaknak akár egytizede is igaznak bizonyul, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a török igazságszolgáltatási rendszert az ankarai kormány már ellenőrzése alá vonta.