hirdetés

Már több mint 200 ezer ukrán tért vissza a háború sújtotta országba, hogy az oroszok ellen harcoljon. Közben a brit hírszerzés szerint az orosz csapatok túlterheltek és utánpótlás gondokkal küszködnek.

 

A Nextára hivatkozva a Guardian arról ír, hogy miközben már több mint 2,5 millió ukrán hagyta el a hazáját az orosz invázió miatt, egyre többen vannak azok is, akik visszatérnének.

A hírügynökség szerint eddig több mint 220 ezer olyan személyt regisztráltak határoknál, akik visszatértek Ukrajnába,
sokan közülük harcolni mennek. A Nexta adatai szerint az elmúlt 24 órában 18 ezren mentek vissza a háború sújtotta országba.

Jelentést közölt szombat este az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma. A hírszerzés szerint Oroszország azon dolgozik, hogy megerősítse a túlterhelt reguláris haderejét.

A minisztérium Twitteren közzétett jelentésében beszámol arról, amiről már pénteken hallani lehetett, hogy Vlagyimir Putyin nyilvánosan üdvözölt 16 ezer közel-keleti „önkéntest”, akiket célzottan azért toboroztak, hogy bekapcsolódjanak az ukrajnai invázióba.

A miniszétrium azt is tudni véli, hogy az orosz fél a vele szerződésben álló zsoldoscsapatokat is bevetni tervezi a közvetlen harcokban. A hírek eddig csak arról szóltak, hogy a hírhedt Wagner Group nevű zsoldos csapat több száz tagját küldték az ukrán fővárosba, hogy likvidálják Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Oroszország a héten ismerte be először, hogy a hivatásos csapatai mellett sorozott katonákat is bevetett az invázió során.

( Nagy A.)