hirdetés

Kérdéses az elnöki rendszer bevezetéséről tartott törökországi népszavazás törvényessége – jelentette ki vasárnap Kemal Kilicdaroglu, a legfőbb ellenzéki párt vezetője, bírálva a Legfelsőbb Választási Tanács, amiért “vitássá” tette a szavazást. A választási szervezet ugyanis azon szavazatokat is érvényesnek tekinti, amelyek nem lettek lepecsételve. Azaz a döntés igencsak fura.

török választásKilicdaroglu, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke azt is mondta, hogy a népszavazásra feltett alkotmánymódosítás támogatói minden bizonnyal átlépték a törvényesség határait.

A Legfelsőbb Választási Tanács néhány órával az urnák lezárása előtt úgy döntött, hogy azokat a voksokat is érvényesnek tekinti majd – hacsak nem bizonyítható a csalás ténye -, amelyeket a testület tisztségviselői által le nem pecsételt szavazólapon adtak le.

A CHP előzőleg azt hangoztatta, hogy követelni fogja a voksok akár 60 százalékának újraszámlálását is. Török sajtójelentések szerint az elnöki hatalom átfogó kiterjesztését célzó alkotmánymódosítások támogatóinak aránya 51,34 százalék volt a voksok 99 százalékos feldolgozottsága mellett. A részvételi arány 86 százalék volt a vasárnap megtartott népszavazáson.