hirdetés

Mindegy mindegy alapon kamikáze és öngyilkos merényletekkel próbálja az IÁ visszaverni a monstre offenzívát, amelyet a nyolcvanezres iraki hadsereg vezet a Moszul melletti al-Hamdaníja város közelében.

moszul2A 9. hadosztály – névtelenséget kérő – tisztségviselője elmondta, hogy katonáik nagyjából egy kilométerre vannak Hamdaníjától. Kedd óta az Iszlám Állam 12 öngyilkos merényletet kísérelt meg, de a katonáknak valamennyi esetben sikerült felrobbantaniuk a milicisták gépjárműveit még azelőtt, hogy azok elérték volna célpontjukat. Az Iszlám Állam aknavetős támadásai kevés veszteséget okoztak – mondta az iraki tisztségviselő az AP amerikai hírügynökségnek, de pontos adatokat nem közölt.

Hétfőn indult meg a dzsihádista szervezet kezén levő utolsó iraki nagyváros, Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet. Moszul visszavételéért széles körű katonai szövetség jött létre: az iraki hadsereg katonái mellett Moszul felé közelítenek a pesmergák (az észak-iraki kurd autonóm terület harcosai), helyi szunnita milíciák, illetve különböző törzsi egységek harcosai, valamint a Népi Megmozdulás Egységei gyűjtőnéven működő síita milíciák is bejelentkeztek az IÁ elleni offenzíva támogatására.

A szunnita többségű Moszulért folytatott hadműveletben a síita részvétel kényes kérdés, sokan attól tartanak, hogy ez ismét felszíthatja a felekezetközi feszültségeket. Ezen aggályok csillapítása érdekében Hádi al-Amiri, az egyik legnagyobb síita milícia, a Badr Brigádok vezetője kedden azt mondta újságíróknak, hogy ők csak a Moszultól nyugatra fekvő, többségében síiták lakta Tal-Afar város visszavételére fognak összpontosítani, és magába Moszulba nem fognak bevonulni. – Moszulba kizárólag rendőrök és katonák fognak bevonulni, a Népi Megmozdulás Egységei és a pesmergák nem. Erről megegyezés született – jelentette ki Amiri egy nedzsefi sajtótájékoztatón.