hirdetés

Szombaton veszett nyoma a gyergyószentmiklósi testvérpárnak. Románia legmagasabb hegycsúcsát indultak meghódítani, a 2544 méteres Moldoveanut, ám hétvégén méteres hó esett, ami még a gyakorlott alpinistákat is elrettenti, az eltűnt férfiak pedig korábban alig voltak téli hegyi túrán. A mentőosztagok több mint négy napja keresik őket, de a frissen lehullott hó miatt lavinaveszély is van. A testvérpár egynapi élelmet vitt magával az útra.

fogarasi-havasokA romániai Arges és Brassó megyei hegyi mentők, valamint a hegyi csendőrség egységei vasárnap óta keresnek a két gyergyószentmiklósi hegymászót.

Az esetről a Digi24 hírtelevízió számolt be szerdán. A testvérpár szombaton indult el megmászni a Fogarasi-havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. A Fogarasi-havasokban azonban a hét végén helyenként egyméteres hó hullott. A mentőket a családjuk riasztotta, miután nem sikerült felvenni velük a kapcsolatot. Autójukat hétfőn megtalálták a Brassó megyei Felsőszombatfalva közelében, a Fogarasi-havasok lábánál. Egy napra vittek élelmiszert magukkal.

Amint a hírtelevízió közölte, a 37 és 34 éves férfi keresésében mintegy harmincan vesznek részt. Az Adevarul napilap szerint szerda délben helikopterrel is átfésülték azt az útvonalat, ahol a hegymászók haladhattak.

A Maszol.ro portál úgy tudja, hogy a gyergyószentmiklósi testvérek megfelelő felszereléssel másztak, de nem rendelkeztek a téli hegymászáshoz szükséges tapasztalattal.

Gyakorlott hegymászó nem indul neki a Moldoveanu-csúcsnak, ha télen látja, hogy felhők sűrűsödnek a Fogarasi-havasok fölött, hanem lemenekül onnan. A múlt hétvégén a hegyi mentők figyelmeztették is az embereket, hogy nem próbálkozzanak mászással – mondta egy gyergyószentmiklósi alpinista a Maszol-nak.

A Hargita megyei hegyi mentőszolgálat vezetője, Fekete Örs a portálnak elmondta, a helyszínen tartózkodó hegyi mentők nem sok reményt fűznek ahhoz, hogy élve megtalálják a gyergyói magyar hegymászókat. A keresést az is nehezíti, hogy a frissen lehullott hó következtében nagy a lavinaveszély.

Az egyik férfi két gyermek, a másik három gyermek édesapja.