hirdetés

Hihetetlen hajót építetett magának az USS Navy. Kihajózott a tengerre a legnagyobb amerikai romboló, a Zumwalt-osztály első monumentális darabja a Maine állambeli Bathból. A hadihajó lopakodó üzemmódban is működik és elektromos meghajtású.

US NAvy

A Bath Iron Works nevű hajóépítő vállalat telepének elhagyását mintegy kétszáz hajóépítő, tengerész és helyi lakos kísérte figyelemmel. Az új monumnetális és egyben lélegzetelállító hajó a Zumwalt-osztály első modellje, összesen három ilyen rombolót gyártanak le a tervek szerint. A futurisztikus külsejű USS Zumwalt 183 méter hosszú és 13 600 tonna súlyú.

A hajóépítő vállalat a télen végzi el az utolsó ellenőrzéseket és módosításokat, és leteszteli a romboló teljesítményét, mielőtt átadnák az amerikai haditengerészetnek jövőre.

A lopakodó kialakítású hajó elektromos meghajtású, újfajta radarral és hanglokátorral, illetve fegyverzettel van felszerelve. A fejlett elektronikus önműködő berendezéseinek köszönhetően a hadihajó sokkal kisebb számú legénységet igényel, mint a jelenleg hadrendben álló rombolók.

A rengeteg újdonság miatt a USS Zumwalt építése sok késedelemmel járt, és így arányosan növekedtek a költségei is. Az első Zumwalt-osztályú romboló végleges ára várhatóan legalább 4,4 milliárd dollár (közel 1,3 ezer milliárd forint) lesz.