hirdetés

Szlovéniában is könnygázzal oszlatták a menekülteket. A szlovén rendőrség a menekültek ellen a szlovén–horvát határon fekvő Trnovec határátkelőnél alkalmazta a könnygázt a mintegy kétezer bevándorlóval szemben. Az Esti Újság úgy tudja , hogy kevés volt a migránsokat elszállító busz, és ez okozta a galibát.  

Migrants react after pepper spray was used in a small village of Rigonce in Slovenia, a small border crossing point to Harmica, Croatia, on September 18, 2015. Slovenia suspended all rail traffic with Croatia until at least the evening and said that only those "meeting EU requirements" would be allowed to enter the country, as it braced for the arrival of migrants from Croatia.  AFP PHOTO / JURE MAKOVEC 

A HRT közszolgálati televízió helyszíni jelentése szerint a muraközi határátkelőhöz hétfő hajnalban kettő óra körül érkezett mintegy 1800 migráns vonattal a kelet-szlavóniai Tovarnikból. A szlovén határőrök már hétfőn reggel elkezdték lassanként átengedni elsősorban a gyerekeket és a nőket a határon, de a többiekért csak délután háromkor kezdtek érkezni az autóbuszok. Az utolsó buszok este nyolc óra körül jöttek, hogy elszállítsák a még ott maradt néhány száz embert.

Éjfél előtt az utolsó menekültek – miután mintegy húsz órán át várakoztak a szakadó esőben – dulakodni kezdtek a szlovén rendőrökkel, mert mielőbb fel akartak szállni már a fűtött járművekre. A rendfenntartók a tömegben lévő gyerekeket sem kímélve végül könnygázt vetett be ellenük, hogy visszaállítsák a rendet.