hirdetés

A nemrég kinevezett Szíjjártó Péter külügyminsztert nem véletlenül nem fogadta  az amerikai kollégája. Ez egy fajta komoly jelzés John Kerrytől  és az USA-tól. Szíjjártó és a kormány többi tagja sem szívesen látott vendég már Amerikában, mert sajnos egy diktatórikus állam felépítésén ügyködnek.

szijjarto.washington

Nos az USA baráti pofonja régóta érett már. Nagyon régóta.  Repüljünk vissza 2010 utánra, közvetlenül a választás utáni rövidke mámoros időszakhoz.  

Az Orbán kormány átírja az Alkotmányt, ami kiveri a biztosítékot. Azonban Orbán külföldi támogatói mindenkit nyugtatnak. Nincs baj. Aztán gyorsan megkapja a bankszektor és a telekommunikációs ágazat a luxusadót.  Majd a média szabályozást is átszabja a kormány. Pofon vág így sok sok amerikai érdekeltséget is. Aztán az Alkotmánybíróság jogait is megnyirbálták, s lassan a felépített demokratikus szabályok is a ködbe vesztek. Így alakulhatott ki, hogy az USA egy egyfajta dorgálást adott már Orbánéknak egy feljegyzésben de mi ezzel nem foglalkoztunk. Állítólag az USA elnöke, Obama és a németek nagyasszonya Merkel többször egyeztet az antidemokratikus orbáni intézkedések miatt, amelyen elhangzott állítólag, a németek részéről, hogy kezelik a problémát, hisz Orbán a fiuk. Ezt az USA tudomásul vette de úgy tűnik csak eddig.

Így fordulhat elő, hogy Jégkorszak van Magyarország és az Egyesült Államok között – ezzel a címmel olvasható írás a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban vasárnap.

A lap budapesti tudósítója szerint André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője igen kíméletlen szavakat használt. A korrupció mértéke Magyarországon elérhet egy olyan pontot, amely veszélybe sodorja az ország Egyesült Államokkal való viszonyát – idézi az amerikai diplomatát a szerző. Ugyanakkor megjegyzi: a konfliktus részletei csak nagyon lassan kristályosodnak ki, mivel az Egyesült Államok egyelőre nem közöl részleteket döntéséről.


A szerző szerint az mindenképpen jelzésértékűnek számít, hogy Szijjártó Péter külügyminisztert nem John Kerry amerikai külügyminiszter, hanem Victoria Nuland európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettes fogadta. A cikk írója úgy véli, egyelőre nem várható az álláspontok közeledése.