hirdetés

Amennyiben Ausztria és Szlovénia lezárja határait, Horvátországnak is le kell zárnia a Szerbiával közös határát, Szerbiának pedig a Macedóniával közös határát – mondta Miro Kovac, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nemzetközi ügyekért felelős titkára a hét végén a horvát közszolgálati televízió (HRT) hírműsorában.

kerítés

Sajtóértesülések szerint Miro Kovac a legesélyesebb jelölt az újonnan alakuló konzervatív kormány külügyminiszteri tisztségére. A politikus a migránsválságról és Horvátország migrációs politikájáról, valamint a következő hónapok terveiről beszélt a szombat esti híradóban.

Horvátországnak nagyon erőteljesen fel kell lépni, akkor is, ha az új parlamenti többség még nem foglalt állást a migránsügyben – mondta Miro Kovac, majd hozzátette, hogy a leköszönő baloldali kormány nem volt túl hatékony a migránsválság kezelésében, és összeveszett az összes szomszéd országgal.

Látjuk, hogy Szlovénia kerítést épít. Ha nekünk is meg kell védenünk határainkat, gondolkodnunk kell valamilyen akadály felállításában. Erre van lehetőségünk, ezt meg tudjuk csinálni – húzta alá Kovac. A miniszter hozzátette: Horvátország nem lehet és nem is lesz gyűjtőközpont.

Kovac úgy véli, hogy Európának közös megoldásra lesz szüksége migránsügyben, és ehhez minden országnak csatlakoznia kell. Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő a Vecernji List horvát napilap hétvégi számában megjelent interjújában szintén beszélt arról, hogy Horvátországnak szigorúbban kell ellenőriznie a határait.

Erre különböző lehetőségek vannak, beleértve a hadsereg kivezénylését is a határra – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic.

Az államfő szerint Horvátország nagy hibát követett el, amikor nem egyeztetett szomszédjaival.

Közös átengedési politikát kellett volna kidolgozni – hangsúlyozta az államfő asszony, majd hozzáfűzte, a horvát kormány mindössze annyit tett, hogy a problémát áttolta a szomszédokra.