hirdetés

Megoldották a finnek a menekültkérdést. Picit humánusabban, mint mi. Sokkal kevesebb migráns érkezik Németországból kompokkal Finnországba, miután Helsinki kérésére már csak azokat engedik felszállni a hajókra, akik rendelkeznek finn vízummal – írta a hétvégén a Hufvudstadsbladet napilap.

finn rendőrség

A legjelentősebb svéd nyelvű finn napilap szerint eddig napi több tucat menedékkérő érkezett a Finnlines komptársaságnak a németországi Travemündéből induló járataival Helsinkibe. A hatóságok kénytelenek voltak bérelt buszokkal a regisztrációs központba szállítani őket.

A Finnlines eddig csak személyazonosításra alkalmas igazolványt kért a beszálláskor, és ezt kihasználva sok bevándorló vette az irányt Finnország felé, miután Svédország novemberben ideiglenesen visszaállította az ellenőrzést schengeni határain. A finn hatóságok felszólították a komptársaságot, hogy beszálláskor ellenőrizze a vízumot. A szigorított szabályozást a múlt héten jelentette be a Finnlines.

Päivi Nerg, a finn belügyminisztérium titkárságának vezetője az Yle közszolgálati tévének elmondta, hogy csupán az érvényben lévő jogszabályok betartatásáról van szó. A Németország és Finnország közötti utazás a schengeni övezeten belül történik, így a kompra szálláskor nincs határellenőrzés. A finn média szerint a migránsokat segítő önkéntes csoportok felháborodással fogadták a döntést.

A finn bevándorlási szolgálat szerint az országba tavaly mintegy 32,5 ezer menekült érkezett, zömmel Irakból. 2014-ben még mindössze négyezren kértek menedéket Finnországban. A menekültek többsége a svéd–finn határon át, a Németországból érkező kompokkal vagy Lappföld felől az orosz–finn határon át érkezett az országba.