hirdetés

Kerítésépítést gyakoroltak a szlovák rendőrök és katonák. Igaz, nem olyan magyar szúrós-vágós NATO-GYODA-félét, hanem igazi európait. Az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben mobil műszaki akadályrendszer felállítását gyakorolták a szlovák idegenrendészeti szervek az osztrák határ közelében, Pozsonyban szerdán. A bemutató gyakorlaton részt vett Robert Fico szlovák miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter is.

szlovák rendőrség+kerítés

A gyorsan kiépíthető, Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarja használni Szlovákia, összefüggésben az Ausztria által a múlt héten bevezetett beléptetési kvótákkal, a fokozódó migrációs nyomással, és azzal, hogy Pozsony feltételezi: a közeljövőben több ország is egyoldalú intézkedéseket tesz majd.

Szlovákiának reagálnia kellett arra, hogy a szlovén–osztrák határon rekedt migránsok megpróbálnak majd új útvonalat keresni – jelentette ki Robert Fico a gyakorlaton. Hozzátette: továbbra is tartják magukat ahhoz az állásponthoz, hogy mindenki, aki átlépi a szlovák határt és nem kér menekültstátuszt, az illegális migránsnak tekintendő, s mint ilyet, le kell tartóztatni, és a vonatkozó jogszabályok szerint vissza kell téríteni oda, ahonnét bejött az országba.

Egyértelmű, hogy az Európai Unió nem tudja kezelni a schengeni határok védelmét, mert folyamatosan nő a török–görög határon az unióba belépő migránsok száma, és növekedni is fog – szögezte le a szlovák miniszterelnök, aki bírálta, hogy az unió a bevándorlók számának emelkedésére nem az európai part- és határvédelmi egység mielőbbi kialakításával válaszolt. Fico hozzáfűzte: a görög–macedón helyzet is rohamosan romlik, és nem is lehet számítani javulásra, aminek következtében várható, hogy egyre több ország tesz majd egyoldalú lépéseket.

Robert Fico a szerdán Budapesten bejelentett kormányzati népszavazási kezdeményezésről azt mondta, a magyar kabinet erősebb felhatalmazást akar szerezni a kvótával kapcsolatos álláspontjához. Kiemelte: a szlovák kormány is tartja magát eddigi nézetéhez, és elutasítja az „értelmetlen” kvótarendszert.

Az illegális határátlépések számának növekedése igazolta a helyzet drámai romlását –  jelentette ki a gyakorlaton Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, aki rámutatott: olyan rendszerszintű megoldást kellett előkészíteni, amellyel rugalmasan tudnak reagálni a határokon tapasztalható migrációs nyomásra. Hozzátette: ez a Schengenre vonatkozó szabályozásokból eredően kötelességük is.

Kifejtette: a mobil akadályrendszer a legkockázatosabbnak ítélt határszakaszokon a zöldhatár megvédésére szolgál, elsődlegesen arra, hogy egy adott határszakaszon a kívánt mederbe lehessen terelni a migránsok áradatát. Hozzátette: ugyanakkor olyan műszaki akadályokkal is rendelkeznek, amelyekkel a határfolyók hídjain lehet megállítani a migránsok beáramlását, illetve úgynevezett „Schengen-buszoknak” nevezett mobil határbeléptető rendszereket is előkészítettek.

Felkészültünk arra, hogy megoldjuk a helyzetet – jelentette ki Kalinák, hozzáfűzve: a mobil akadályrendszer csak az egyik eszköz a határok védelmére, továbbra is készen állnak arra, hogy a tavalyi példa alapján folytassák a közös határvédelmi egységek kialakítását Magyarországgal, ezeket akár az autóbusz és vasúti forgalom ellenőrzésére is kiterjesztenék.