hirdetés

menekültek

Johanna Mikl-Leitner e hónap elején ultimátumot adott a tartományoknak: ha június 19-éig nem hozzák létre a kormány által előírt számú szálláshelyet a menekültek számára, rendeletet fog kiadni a hadsereg laktanyáinak megnyitásáról.

Az előírt befogadási kvótát a kilenc osztrák tartomány közül csupán Bécs, Alsó-Ausztria és Stájerország teljesítette. Salzburg és Tirol tartományok egyértelmű ígéretet tettek arra, hogy a következő hét végéig eleget tesznek az előírt számoknak.

Karintia, Vorarlberg, Burgenland és Felső-Ausztria nem tudott eleget tenni a kvótának, ezért ebben a négy tartományban menekültkörzeteket hoznak létre. Arról, hogy ezek a befogadóhelyek pontosan hol lesznek, a belügyminiszter egyelőre nem adott felvilágosítást, először a polgármesterekkel folytat megbeszélést.

A Kurier című osztrák lap online tudósítása szerint a tárcavezető leszögezte: ezekben a tartományokban a menekülteket állandó befogadóállomásokon helyezik majd el, legyen szó kaszárnyáról vagy éppen üdülőről. A belügyminiszter továbbá cáfolta azt az értesülést, miszerint a karintiai Bleiburgban található laktanyát nyitnák meg a menekültek előtt.

Az egyik érintett tartomány, Vorarlberg tanácsosa, Erich Schwärzler az osztrák közszolgálati médiának (ORF) nyilatkozva elmondta: bízik abban, hogy a tartomány a következő hetekben biztosítani tudja a megfelelő helyeket, és nem lesz szükség konténerek felállítására.

Német rendõrök a szerb-magyar határon

A Der Standard című osztrák napilap beszámolója szerint a megbeszélés résztvevői tíz pontból álló tervet mutattak be az ausztriai menekülthelyzet megoldására. Ebben kiálltak további menedékhelyek létesítése és a menekültek integrációjának elősegítése mellett, továbbá szorgalmazták az embercsempészek elleni küzdelmet és az Európai Unió területére érkező menekültek méltányos elosztását célzó kvótarendszer bevezetését.

A menekültek elhelyezésének pénzügyi vonatkozásairól jövő szerdán egyeztetnek az illetékes kormánytagok és a tartományi kormányfők. A pénteki megbeszélés másik fő pontjáról, a kiskorú menekültek napi ellátási költségeinek emeléséről szintén a szerdai találkozón esik majd részletesen szó. A belügyminiszter pénteken elmondta, hogy egyedül a múlt héten kétezer menekültkérelem érkezett be, amely új rekordnak számít. Tájékoztatása szerint 1020 menekültet helyeztek el sátrakban.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be.

A menekülteket segítő osztrák koordinációs testület adatai szerint 2014-ben 2026 kiskorú számára nyújtottak be menekültkérelmet Ausztriában, közülük 129-en 14 év alattiak. A menekültek leginkább Afganisztánból, Szíriából és Szomáliából érkeznek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint csaknem hatvanmillióan menekültek el háborúk és erőszak miatt, közülük minden második gyerek. A legtöbben Szíriát, Afganisztánt, Irakot és Szomáliát hagyják el.