hirdetés

Ádáz kutatás és hajtóvadászat folyik  a köddé vált terrorista után. Sőt az FBI és a CIA szakértői már úton vannak Belgiumba. Az azonban rejtély egyelőre, hogy hova tűnt a harmadik brüsszeli IÁ terrorista. Állítólag szökésben van és megijedt. Akárcsak anno Párizsban a vezérük Salah Abdelsam, aki most már a belga nyomozók vendégszeretetét élvezi. Nos aligha hinnénk, hogy megijedt a Surda sapkás terrorista, sokkal inkább arról van szó, hogy megmutatta magát , hogy ő lesz a következő fő merénylő valahol Európában. Mintahogy a párizsi fővezér meséje sem hihető, hogy megijedt. Készítette inkább elő a brüsszeli akciót és más terrorcselekményeket. A tegnapi terroristák csomagszállító tolókocsikra tették a bombákat és úgy közlekedtek a reptéren. A harmadik gyanúsított mint ismeretes valamiért  nem robbantotta fel a harmadik csomagot.

brüsszeli halálbrigád

Az biztos, hogy taxival érkeztek a csomagjaikkal a repülőtérre a terroristák. A pokolgépek a poggyászaikban voltak, amelyeket csomagszállító kocsikra raktak  – mondta sajtótájékoztatóján Francis Vermeiren belga politikus.

A polgármester arról számolt be, hogy a merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak. A harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, de ő pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet. A két robbantó meghalt. A harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség, a sötét hajú férfi kiléte egyelőre ismeretlen.

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat az Egyesült Államok külügyminisztériuma, több eddigi terrortámadásra, köztük a több mint harminc halálos áldozatot követelő aznapi brüsszeli robbantásokra hivatkozva.

Terroristacsoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve – áll az amerikai külügyi tárca nyilatkozatában.

A tárca felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek éberek, amikor nyilvános helyeken tartózkodnak vagy tömegközlekedési eszközökön utaznak, kerüljék a zsúfolt helyeket, és különösen óvatosak legyenek vallási ünnepek idején, továbbá a nagyszabású fesztiválokon és eseményeken.

A nyilatkozat hozzáteszi, hogy a kiadott figyelmeztetés a június 10-ig terjedő időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban kezdődő labdarúgó-Európa-bajnokságra.

Nem sokkal a figyelmeztetés előtt a New York-i rendőrség terrorellenes részlegének vezetője, John Miller megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, azaz az FBI  és a rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban. Miller a lépést azzal magyarázta, hogy az Iszlám Állam szervezete által elkövetett robbantásos merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak.

Keddi havannai sajtótájékoztatóján Barack Obama elnök határozottan elítélte a brüsszeli robbantásokat, és úgy fogalmazott, hogy a világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni harcban. A Fehér Ház közölte, az elnök telefonon beszélt Charles Michel belga kormányfővel, és biztosította őt arról, hogy az Egyesült Államok kiáll Belgium, az Európai Unió és a NATO mellett, és felajánlotta Washington segítségét a nyomozáshoz.

Obama emellett elrendelte, hogy a brüsszeli merényletek áldozatainak tiszteletére az Egyesült Államokban eresszenek félárbócra minden amerikai zászlót szombatig.

A brüsszeli robbantások nyomán a szövetségi kormány országszerte fokozta a biztonsági intézkedéseket a főbb amerikai tranzitcsomópontokban, miközben a hírszerzési szolgálatok vezetői a brüsszeli támadások egyesült államokbeli leutánzásának veszélyére figyelmeztettek. Jeh Johnson belbiztonsági miniszter hangsúlyozta, hogy nem áll rendelkezésükre konkrét, hitelt érdemlő értesülés egy hasonló amerikai merénylet veszélyére vonatkozóan, mindazonáltal mindenütt növelik a biztonsági erők létszámát a nagyobb repülőtereken és pályaudvarokon.