hirdetés

Áll a bál az Északi tengeren. Az orosz katonák mondhatni erősködnek és gátolják a litván tengeri elektromos vezetékek letelepítését. Éppen ezért bekérették Oroszország vilniusi nagykövetét a litván külügyminisztériumba, ekképpen tiltakozva az ellen, hogy orosz hadihajók állítólag szándékosan akadályozzák egy tenger alatti áramvezeték építési munkálatait.

orosz hadihajó

A litván külügyminisztérium azt közölte, hogy az orosz haditengerészet balti-tengeri hadgyakorlata során többször is megpróbálta megzavarni egy, az ország energiafüggőségének csökkentésére szolgáló vezeték építési munkálatait.

Úgy gondoljuk, hogy az orosz haditengerészet megsérti az ENSZ tengerjogi egyezményét, és akadályozza ezt a gazdasági tevékenységet  – jelentette ki Linas Linkevicius litván külügyminiszter.

A gyakorlataik zavarják a munkát. Már három tiltakozó jegyzéket küldtünk Oroszországnak, de egyikre sem érkezett válasz – tette hozzá a tárcavezető.

A Litgrid litván állami áramszolgáltató cég szerint az orosz hajók csütörtökön irányváltásra kényszerítettek egy, a tengeri körzet védelmét ellátó litván hajót. A 400 kilométer hosszú víz alatti vezeték összekötné Litvánia és a skandináv országok elektromos hálózatát. A litvániai Klaipeda és a svédországi Nybro közötti vezeték megépítésének költségét 550 millió euróra becsülték, az összekapcsolás a tervek szerint idén decemberben fog megtörténni.

Vilnius két nappal azután tiltakozott az ügyben, hogy a finn haditengerészet kedden víz alatti robbantásokkal figyelmeztetett egy azonosítatlan tengeralattjárót a Balti-tengeren, a finn főváros, Helsinki partjai közelében.