hirdetés

A cseh védelmi miniszter szerint a menekültek orosz pénzügyi segítséggel utaztak fel a Balkánról Nyugat-Európába – derült ki a Mladá Fronta Dnes nevű lapnak adott interjújából. Martin Stropnický miniszter ráadásul azt állította, mindezt a magyar védelmi minisztertől, Simicskó Istvántól tudja. A HM cáfol. Most akkor mi is van? Ki és mit is mondott?  

simicskó istván, hm

Nos, igen érdekes információt közölt a cseh védelmi miniszter, amikor azt állította Martin Stropnický, hogy az oroszok pénzelik a menekültek eljutását az unióba. A cseh miniszter pedig meg is jelölte a hírforrását, Simicskó István magyar honvédelmi miniszter személyében.

A magyar védelmi minisztertől kaptam ezt a hírt, amelyet nem tudok száz százalékig megerősíteni, de nincs okom, hogy ne bízzak meg kollégám szavaiban – mondta a cseh miniszter.

Stropnický azzal folytatta, hogy a Balkán területén sok olyan autóbusz tűnt fel, amelyekről senki nem tudja, hogy honnan kerültek oda, és a hatalmas emberáradatot ezekkel szállították a schengeni határhoz. A projekt pénzelése az oroszok érdekében állhat, mert ilyen és ehhez hasonló eszközök bevetése segíti az EU lassú szétesését.

A Honvédelmi Minisztérium a hírt cáfolta az Indexnek. Félreértésről beszélnek. Mi más ügyben kerestük a HM illetékeseit, de nem válaszoltak akkor sem. Így most már nem is keressük őket, hisz igen érdekesen állnak a média tájékoztatási kérelméhez, úgy tűnik.

A NATO védelmi minisztereinek csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. Ennek kapcsán több ország vezetői részéről megfogalmazódott olyan álláspont, hogy az orosz beavatkozásnak lehet olyan következménye, hogy fokozódik a migrációs nyomás Európán.

A minisztérium azt is kiemelte, hogy a védelmi miniszterek tanácskozását követően  a cseh és a magyar delegáció között sor került bilaterális megbeszélésre is, azon  a magyar honvédelmi miniszter részéről nem hangzott el  olyan kijelentés, amit a cseh kollégája Simicskó Istvánnak tulajdonít.

A cseh miniszter azonban úgy tudjuk, nem ezen a tanácskozáson hallotta mindezt az információt Simicskótól, hanem egy személyes ad hoc jellegű beszélgetés során. Ahol ketten voltak. Biztos volt erre példa nem is egyszer ezen az eseményen, amiről a HM adott ki egy kommünikét, csak a lényeg nincs benne.