hirdetés

Ismét mozgott a föld Nepálban. Vasárnap újabb, 6,7-es erősségű utórengés rázta meg Nepált. A rengés epicentruma Katmandutól 60 kilométerre, keletre volt, és lavinák sorozatát idézte elő a Mount Everesten. Az áldozatok száma vészesen közelít a háromezerhez és jóval többre is számítanak a szakértők. Kathmandu történelmi nevezetességei, amelyeket az UNESCO a Világörökség részének tekintett pedig romokban hevernek.

 nepal-earthquake-

Egy nappal a több ezer halálos áldozatot követelő 7,9-es erősségű földrengés után ismét rengett a föld Nepálban.

Az emberek az utcára rohantak, rázkódik minden  – idézi a CNN Kushal Neogyt.

Arról, hogy vasárnap hány mászó sebesült meg, egyelőre nem érkezett információ. A hegyen szombaton tizenheten vesztették életüket, legalább hatvanan sebesültek meg, és sokan eltűntek, de a vasárnap lezúduló szikla- és jégdarabok nehezítik a mentést. A nepáli hatóságok szerint az a 100 hegymászó, aki az 1-es és a 2-es táborban volt a földrengés idején, biztonságban van, de az alaptáborba visszavezető utat tönkretette a lavina, így lejutásuk egyelőre nincs biztosítva – írja a The Guardian .

A nepáli hatóságok közleménye szerint csak a fővárosban több mint hétszázan vesztek oda a szombati földrengésben, a nepáli áldozatok száma pedig 2263 Laxmi Prasad Dhakal, a nepáli belügyi szóvivő tájékoztatása szerint. Mint mondta , legalább 4647-en sebesültek meg a szombati földmozgáskor. Indiában 56-an, Tibetben pedig 17-en vesztették életüket.

A Reuters beszámolója szerint mind a magán, mind a közkórházak megteltek, a betegeket már kint, a szabad ég alatt látják el, mivel bent nincs hely.

Az épületek kártyavárakként dőltek össze a fővárosban, teljesen megsemmisült a 62 méteres nepáli Dharahara torony is. de A Durbar tér, a régi városrész is romokban hever. A Kumari Devi, a Krishna Mandir és az Arany templom is komoly károkat szenvedett.  Ezrek töltötték az éjszakát a szabadban, mert féltek visszatérni lerombolt házaikba.

Fáradt vagyok és kimerült, de dolgoznom kell  – mondja Sudan Shreshtha rendőr, aki kollégáival 166 holttestet szállított Katmandu egyik kórházába. S miközben a Reuters riporterével beszél, újabb autó érkezik a földrengés három áldozatával.

Az indiai kormány már szombat délután elindított egy segélyszállítmányt Nepálba, vasárnap pedig további 200 mentési specialista, valamint sátrak és élelmiszer érkezett a katasztrófa sújtotta területre – közölte az indiai külügyminisztérium szóvivője. Vasárnap ért a területre a 62 fős kínai mentőalakulat is. Pakisztán négy, C-130-as katonai szállítórepülőgépet küld Nepálba,fedélzetükön egy harmincágyas, ideiglenes kórházzal, katonai orvosokkal, sebészekkel és specialistákkal. Egy civil mentőegység is hamarosan az országba ér, mentőkutyákkal, betonvágókkal és a romok alatt rekedt túlélők felkutatását elősegítő földradarral. Pakisztán élelmiszerrel, palackos vízzel, sátrakkal, valamint lepedőkkel is segít.

John Kerry amerikai külügyminiszter közölte, az Egyesült Államok 1 millió dolláros segélyt küld, Ausztrália pedig  5 millió ausztrál dollárral járul hozzá a mentési munkálatok finanszírozásához. Srí Lanka, az Egyesült Királyság és Kína pedig mentőcsapatokkal segíti a keresést és mentést.