hirdetés

Már a kárpátaljai magyarok sem nyugodtak, hisz hitték a háború nem fogja érinteni őket. Tévedtek. Május 3-án este rakétatámadás érte Kárpátalját. Az információk szerint az eset az egyik hegyvidéki járásban történt és vasútat valamint áramszolgáltatót érte támadás.

 

Viktor Mikita, a megyei katonai adminisztráció vezetője is megerősítette a rakétatámadást, miszerint infrastrukturális létesítményt ért légitámadás Kárpátalja egyik hegyvidéki járásban.

A katonai vezető arra kért mindenkit, hogy ne készítsen felvételeket a helyszínen.

Nem tudni miért volt fontos Mikitának, hogy senki ne fosozzon a helyszínről.

Vitalik Hlahola újságíró Telegram-csatornáján arról számolt be, hogy a támadás a Volóci járást érte. Az előzetes információk szerint az esetnek nincsenek áldozatai.

Kárpátalján ez volt az első légicsapás a háború február 24-i kitörése óta. A támadás a magyar-ukrán határtól sem volt túl messze, alig 60 kilométerre történt a támadás. Ennyire közel még nem jött az ukrajnai háború a magyar határhoz.

Korábban a kárpátaljai magyarok úgy voltak vele nálunk nincs háború és maradnak. Most ez a véleményük erősen

“Eljött a mi időnk, lassan útra kelünk mi is, sajnos. Eddig kitartottunk, jöhetett bármi, gondolok itt az áremelkedésekre, az üzemanyaghiányra, a férfiak kivándorlására, de szerintem ez most már sok emberben elindított valamit” – mondta egy beregszászi nő.

A HVG által megszólított, online választ adó kárpátaljai magyarok többségükben azt mondták, már közvetlenül érzik a háború veszélyét. Pedig eddig is nyilvánvaló volt a háborús helyzet az ország nyugati végében is az ellenőrző pontok, a homokzsákokkal tömött adminisztrációs központok, vagy éppen a katonák jelenléte és az orosz diverzánsok elleni razziák miatt.

“Megyek a családom után Magyarországra, most hordjuk át a dolgainkat, 2- 3 hét múlva, még dolgozom” – mondta egy csapi nő.

“Eddig megnyugtatott a gondolat, hogy közel a határ és reménykedtem benne, hogy nem lesz semmi erre, de a tegnapi után már én is kezdek félni” – mondta beregszászi férfi.

“Szerintem sokunkban benne van a félelem, kétségbeesés, bizonytalanság, de emellett sokan azt gondoljuk, hogy már nincs hova menni, sehol sem lehetünk biztonságban, a szomszédos országokban se” – mondta egy beregszászi olvasónk.

Beszéltünk olyan magyarral is, aki az újabb fegyverszállítmányoktól várja, hogy megváltozik Ukrajna helyzete. Voltak, hasonló vélemények, akik kiemelték, hogy Kárpátalja eddig is azért lehetett biztonságban, mert keleten és északon az ukrán erők feltartóztatták az orosz hadsereget. Volt, aki azt mondta, hogy most már komolyabban fogják venni, amikor megszólal a légvédelmi sziréna hangja. Sokan ugyanis eddig nem nagyon vonultak légoltalmi helyre, főleg azért, mert Kárpátalján, főleg a kistelepüléseken ez mindössze egy pincét jelent, a támadások, amik miatt riasztást adtak ki a megyében, eddig jórészt a Lviv, vagy Ivano-Frankovszk környékére összpontosultak.

( Németh A.)