hirdetés

Újra magánlátogatásra érkezett Romániába Károly herceg, a brit királyi család tagja. Először Bukarestben Klaus Johannis román államfővel tárgyalt, majd Erdélybe ment a birtokaira Károly.   

LONDON, ENGLAND - MAY 27:  Prince Charles, Prince of Wales and Camilla, Duchess of Cornwall leave Buckingham Palace to travel to the Houses of Parliament for the State Opening on May 27, 2015 in London, England.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)

A megbeszélés után a volt nagyszebeni szász polgármesterből lett román államfő a következőt írta Facebook oldalán: „Ma találkoztam a Cotroceni-palotában Charles herceggel, egy olyan személyiséggel, aki Erdélyt népszerűsíti, bármerre jár a világon. Nagy öröm volt számomra ez a találkozó, és örömmel tölt el az is, hogy Charles herceg a szíve csücskének tekinti Romániát”. (A Cotroceni-palotában működik a román elnöki hivatal.)

A brit trónörökös valóban szereti Erdélyt, Romániát. Alapítványt és biogazdálkodási farmot is működtet itt, birtokokat vásárolt, ahová évi rendszerességgel ellátogat. A székelyföldi Kovászna megyei Zalánpatakára is már-már hazajár Charles herceg. A brit trón örököse birtokokat, parasztházakat is vásárolt Erdélyben, Zalánpatakán minden nyáron eltölt néhány napot, amelyek a legközvetlenebb kapcsolatot tart fenn a helyiekkel, akik mindenféle jóval, kürtöskalácstól, házikenyéren át a szilvapálinkáig kedveskednek a hercegnek.

Vasárnap este, amikor megérkezett a székely kisfaluba, mint mindig, ezúttal is tömeg várta. A herceg pedig szokása szerint a protokolláris előírásokat figyelmen kívül hagyva lépett oda hozzájuk, többükkel kezet fogott, megcsodált egy babakocsiban lévő három hónapos csöppséget, majd közölte, hogy örvend, hogy itt lehet régi ismerősei körében.

Ma már kaszásversenyen vesz részt a trónörökös, majd a helybeli gyermekek rövid előadását tekinti meg. Tavalyi útján nem kaszálni, hanem magyar néptáncot tanult lelkesen. Kedden Szászfehéregyházát látogatja meg, délben pedig Miklósvárra érkezik. Charles herceg pénteken hagyja el Romániát.