hirdetés

Elszabadult az Északi-tengeren egy személyzet nélküli hatalmas uszály, amely olajfúró tornyokat fenyeget. A BP és a ConocoPhillips társaságok elővigyázatosságból elszállították több mint 300 dolgozójukat a platformokról – jelentették médiumok és a BP szóvivője.

Valhall field

A brit felségvizeken tartózkodó, 110 méter hosszú és 30 méter széles uszálynak a viharos időjárás következtében szerda este elszakadt a horgonya, és elkezdett sodródni a norvég felségvizeken lévő Valhall és az Ekofisk olajmezők felé. A norvég tengeri mentők szerint az uszály csütörtök délelőtt 26 kilométerre volt a Valhalltól. Egy vontatóhajót vezényeltek hozzá, hogy személyzete megpróbálja megállítani, de sűrűn irányt változtat a háborgó tengeren, ezért a művelet veszélyes.

Jan Erik Geirmo, a BP norvégiai szóvivője az AFP-nek nyilatkozva azt mondta: az uszály közép-európai idő szerint fél tizenegykor pontosan a Valhall felé tartott, és csak remélni lehet, hogy újra irányt változtat, nem ütközik egyik platformnak sem.

A BP helikopterrel a Valhallról elszállította 150 alkalmazottját a szomszédos Gyda és Ula mezőkre, 71 embert pedig a ConocoPhillips Ekofisk olajmezején lévő biztonságos tornyokra. A Valhallon teljesen felfüggesztik a kitermelést.

A ConocoPhillips evakuálta 145 alkalmazottját azokról a platformokról az Ekofisk mezőn, amelyek szintén veszélyben vannak – jelentette az NRK norvég tévé.

Korábban a Statoil norvég olajvállalat közölte, hogy óriáshullám csapott le az egyik platformjára az északi-tengeri Troll olaj- és gázmezőn; egy munkás életét vesztette, ketten megsérültek. Több mint ötven embert kimenekítettek. A platform útban van a norvég partok felé, saját erőből halad.