hirdetés

Kalifornia lángokban
2020-08-23 15:05

A tűz is keményen pusztít a koronavírus mellett Kaliforniában. Közeli hatszáz helyen van bozóttűz, amire rég nem volt példa. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó így segítséget kért, mert nagy a baj.

 

Ausztráliához, Kanadához és néhány egyesült államokbeli szövetségi államhoz fordult segítségért Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a nyugati parti államban pusztító kiterjedt bozóttüzek oltásához – közölte tudósító kollegánk a helyszínről .

Kalifornia történetének egyik legnagyobb összterületű bozóttüzeiről lehet most beszélni. Ekkora tűz sosem pusztított Kaliforniában. Hétvégére  560 tűz, három jól elkülöníthető csoportban összesen háromezer négyzetkilométerre terjedt már ki. Több mint 12 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, helikopterek és repülőgépek támogatásával, de egyenlőre a tűz áll nyerésre. A bozóttüzek miatt eddig 120 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Hatan életüket vesztették. A kormányzó pedig már szerdán rendkívüli állapotot hirdetett ki Kaliforniában.-közölte kollegánk White Joseph a helyszínről

Jelentős tüzek pusztítanak a Sziklás-hegység régiójában található Colorado államban is, emiatt Jared Polis kormányzó az egész államra érvényes rendelet kiadását ígérte szerdán a tűzvész megfékezése érdekében.

( W.J)