hirdetés

Hamarosan bárki számára elérhető lesz az a sok mindent látó kamera, amivel például azt is megnézhetjük majd, hogy a héja alatt mennyire érett egy gyümölcs például.

hypercam

Régóta léteznek már hiperspektrális kamerák, ám legnagyobb hátrányuk a rendkívül magas áruk. A készülékhez több százezer forintnak megfelelő összegért lehet csak hozzájutni, ami igen nehézkessé teszi az elterjedését. Hamarosan azonban bárki számára elérhetővé válhatnak az ilyen képalkotó berendezések.

A Microsoft kutatási részlegének szakemberei, valamint a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan 800 dolláros (kb. 224 ezer forint) eszközt készítettek, amit a jövőben jóval kisebb formában, például egy okostelefon kiegészítőjeként nagyjából 50 dollárért (kb. 14 ezer forint) lehet majd beszerezni.

A HyperCam ugyanúgy működik, mint bármely másik hiperspektrumos kamera. Az eszköz különböző, szabad szemmel nem érzékelhető tartományban – például infravörös – egyszerre több felvételt is készít. A kamera szoftvere ezekből állítja össze a végső fotót, ami azonban nem hasonlít az átlagos képekre, azon ugyanis minden olyan részlet látszik, amit normál körülmények között nem érzékel a szemünk.

A HpyerCam segítségével például 94 százalékos pontossággal lehet megmondani például egy avokádóról, hogy elég érett-e, de ugyanez a technológia segíthet a geológusoknak meghatározni, milyen ásványok húzódnak a föld alatt.