hirdetés

Összesen egy magyar sérültje van a vasárnap reggeli súlyos spanyolországi diákokat szállító buszbalesetnek. A balesetben egy 24 éves magyar fiú sérült meg, mindkét keze eltört, de jól van és nincs életveszélyben. A buszbalesetben 13 diák meghalt, 43 életveszélyes, súlyos sérülést szenvedett.

spanyol buszbaleset

A barcelonai magyar főkonzulátus telefonon beszélt a magyar sérült diákkal, aki elmondta, hogy a kórházban megkapja a szükséges ellátást, a családja pedig hamarosan kiutazik hozzá, így egyelőre nem kért segítséget. A magyar egyetemista azt is megerősítette, hogy ő volt egyedül magyar diák a buszon.

A busz 13 utasa meghalt, 43-an pedig megsérültek – derült ki a helyi hatóságok közléséből. Az autóbusz Valenciából Barcelonába tartott, barcelonai egyetemeken Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatók utaztak rajta. A diákok a hagyományos tűzijátékünnepen, a Fallason vettek részt Valenciában, és visszafelé tartottak Barcelonába az AP7-es autópályán, amikor reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a Tarragona tartománybeli Freginals közelében a jármű balesetet szenvedett.

Jordi Jané katalán belügyi illetékes tájékoztatása szerint a busz előbb az autópálya jobb szélére sodródott, majd a sofőr elrántotta a kormányt, és áthajtott a szemközti sávba, ahol a jármű egy autóval ütközött, majd az oldalára borult. A másik járműben két utas sérült meg.

Jané szerint minden jel arra utal, hogy emberi hiba okozta a balesetet. A busz sofőrje túlélte a szerencsétlenséget, csak kisebb sérüléseket szenvedett. A barcelonai hatóságok közölték, hogy a sofőr nem fogyasztott sem alkoholt, sem kábítószert a vérvizsgálatok szerint. Az autóbuszt üzemeltető vállalat szerint a jármű megfelelt a biztonsági előírásoknak.

Jorge Fernández Díaz spanyol belügyminiszter közölte, hogy valamennyi halálos áldozat külföldi diáklány, ám a nemzetiségükről nem közölt részleteket.

A tárcavezető elmondta, hogy jelenleg zajlik a halottak azonosítása és a hozzátartozókkal való kapcsolatfelvétel. Hozzátette: napokig is eltarthat, mire az áldozatok földi maradványait eljuttatják a származási országokba.

A katalán kormány információi szerint a szerencsétlenül járt autóbuszon perui, bolgár, ír, palesztin, japán, ukrán, cseh, új-zélandi, brit, olasz, magyar, német, svéd, norvég és svájci hallgatók utaztak. A francia belügyminisztérium közölte, hogy francia diák is volt a buszon.

A valenciai kirándulás szervezői a TV3 katalán televízió információi szerint két barcelonai egyetem többségében külföldi hallgatói számára öt buszt béreltek, és a konvojból az utolsó járművet érte a baleset.

Fülöp spanyol király és Letícia királyné részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, csakúgy, mint Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. Carles Puigdemont katalán kormányfő kétnapos gyászt rendelt el a történtek miatt.

Spanyolországban ez az utóbbi évek egyik legsúlyosabb közúti balesete. 2014. november 9-én egy zarándokokat szállító autóbusz szakadékba zuhant az ország délkeleti részén, a szerencsétlenségben 14-en meghaltak, 41-en megsérültek.