hirdetés

Brutális képek a rögtönzött horgosi menekülttáborról a szerb-magyar határnál az autópályán. A kerítés ezt tette a menekültekkel.  A köztévé szerint semmi gond, mert hajnalban megérkeztek az első, migránsokkal teli buszok a szerb-horvát határ mellett fekvő Sidbe. Szerintük  ez az első jele annak, hogy a szigorított magyar határvédelem vagy nevezzük inkább modernkori vasfüggönynek, megváltozhat a migránsok útvonala. Közben a magyar civil segítőket sem mindig engedték át a magyar rendőrök, sem a szerbek Horgosra, hogy élelmet és az éjszakai hidegben meleg ruhákat vigyenek az autópályán rekedt és veszteglő több ezer menekülteknek.

szerbia határ

Az autópályánál Horgosnál egyre szomorúbb és egyre brutálisabb a helyzet. A menekültek az aszfalton úgy, ahogy pihennek, alszanak a már már csípős éjszakai hidegben. Mi megoldottuk a helyzetet, viszont jól kitoltunk a vajdaságiakkal, a honfitársainkkal, akiknek a nyakába szórtuk a menekült problémát. Hát nem úri gondolkodás és nem egy baráti gesztus ez tény kérdése. A menekülteknek próbálnak a magyar civilek segíteni de ez több kevesebb sikerrel jár. Az egyik segítő arról panaszkodott, hogy egy rendőr kinevette és közölte segítsen a magyar árszorulókon és elzavarta őt a határról.

Másokat a szerbek küldték el, mondván ételt átvinni engedély nélkül ekkora tételben tilos.

Akik átjutottak azok brutális látvánnyal találkoztak.

A közmédia eközben sikerről beszél, mondván a menekültek elindultak buszokkal Horvátország felé. Na de honnan ? Horgosról biztos nem mozdult az a több ezer migráns. A jól értesült köztévé szerint a menekült buszok kedd késő este indultak el a szerb-macedón határ, Presevo felől. A szerbiai közszolgálati televízió tudósítójának jelentése szerint azok a busztársaságok, amelyek korábban Belgrád és a magyar határ felé szállították a bevándorlókat, felismerve az új helyzetet, hogy Magyarország lezárta a határt, és ott már nem tudnak átmenni a Közel-Keletről érkezők, új járatokat indítottak a vajdasági Sid felé.

A szerbiai településen egy volt gyermekkórházat alakítottak át ideiglenes befogadóközponttá, ahol a migránsok megpihenhetnek. A B92 szerbiai televízió jelentése szerint a pihenőközpont illetékesei azt mondták, nem számítanak arra, hogy a migránsok sokáig maradnának ott, hanem rövid időn belül továbbindulhatnak Horvátországba.