hirdetés

Magyarország és Lengyelország továbbra is az EU szamárpadjában ül , mert tovább élnek az uniós aggályok a két közép-európai államban a bíróságok, a médiumok helyzetével, a korrupcióval, és a homofóbiával kapcsolatban. Azaz a jogállamiság szempontjából aggasztó a helyzet Didier Reynerds uniós biztos szerint.

 

A tavaly szeptemberi jogállamisági jelentés óta nem javult a helyzet jogállamiság szempontjából sem Magyarországon, sem Lengyelországban – jelentette ki Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának (LIBE) szerdai ülésén.

Kiemelte:„Továbbra is aggodalomra ad okot a bíróságok függetlenségének helyzete, és a magyar médiaszabadsággal, illetve a rendszerszintű korrupcióval is súlyos problémák vannak.”

Hozzátette: Magyarországgal szemben újabb kötelezettszegési eljárás indult nemrégiben, mivel a magyar kormány megszegte az EU Alapjogi Chartájában foglalt jogszabályokat, amikor olyan tartalmakat tiltott be, amelyek a születéskor meghatározott nemtől eltérő ábrázolást, illetve homoszexualitást foglalnak magukban.

„Az új magyar törvény számos európai jogszabályt sért. (…) Magyarországon nem jelenhetnek meg LMBTI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, interszex) témákat tartalmazó gyermek és mesekönyvek. Ez a határozat sérti a szerzői jogokat, a hagyományos nemi szerepektől való eltérés jogát, a véleményszabadságot és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát”– jelentette ki.

A Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő hetes cikk szerinti eljárással kapcsolatban kijelentette: nagyon fontos az uniós tagországok kormányait tömörítő Európai Tanács napirendjén tartani a témát, egészen addig, míg az aggodalomra okot adó tényezők fennállnak a két országban. Mint mondta, az eljárás hosszú időt vesz igénybe, amelynek során érvényesülniük kell a hatályban lévő jogszabályoknak. Sophie Int’Veldt holland zöldpárti politikus, az uniós parlament képviselője felszólalásában csalódását fejezte ki, hogy immáron tíz éve nem történik semmilyen ellenlépés az Európai Bizottság és az Európai Tanács részéről a jogállamiság rendszerszintű megsértésre.

„Kényszeríteni kell ezt a két testületet, hogy álljanak végre ki a jogállamiság mellett”– tette hozzá.

Katarina Barley német szocialista képviselő szerint Magyarországon már aligha lehet demokráciáról beszélni. Állítja:
„Orbán Viktor még abban az esetben is, ha elveszti a választásokat, a kormányzat által hozott törvények segítségével továbbra is képes lesz ellenőrzés alatt tartani az államot.”

(Horváth Szabolcs)