hirdetés

Terrorista akciót hajtott végre az IÁ Jemenben. A detonáció az elnöki plaota közelében történt, nyolc ember azonnal meghalt, tizenketten súlyosan megsérültek. Az al-Arabíja szerint Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni államfő a merénylet idején a palotában tartózkodott.

jemen

Az al-Arabija  hírtelevízió tudósítása szerint a támadás célpontja az ádeni kormányzó lehetett, aki a merénylet elkövetésekor érkezett a rezidenciához. A tisztviselő ellen már január 5-én is merényletet kíséreltek meg a dél-jemeni kikötővárosban. Áden térségének előző kormányzóját tavaly decemberben ölték meg. Az akkori merénylet elkövetését szintén az IÁ vállalta magára.

A jemeni konfliktusban az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a tavaly júliusban visszafoglalt Ádenben működő, Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette kormánnyal.

Háled Bahah jemeni miniszterelnök és a kabinetjének tagjai hétfőn tértek vissza Ádenbe, miután egy korábbi merénylet miatt a kormány hónapokra kénytelen volt elhagyni az országot.

A Jemenben folyó harci cselekmények következtében eddig mintegy hatezren haltak meg, köztük 2800 civil, s csaknem 2,4 millió ember kényszerült elhagyni otthonát.