hirdetés

Ezer kormánypárti demonstráló élteti a török elnököt Isztambulban négy nappal a levert puccskísérlet után. A tüntetők a halálbüntetés visszaállítását követelik szeretett elnöküktől, a majdnem megpuccsolt  Erdoğantól. A török államfő egyébként pont ugyanezt szeretné elérni, milyen érdekes. Egyre gyanúsabb ez a puccs ott a Boszporusz partjánál.  Mindenesetre Törökország, puccs ide vagy oda, rálépett a diktatúra útjára.

 puccs3Mintegy ezer kormánypárti demonstráló gyűlt össze kedd este Isztambulban Recep Tayyip Erdogan államfőt éltetve. A tüntetők azt követelték, hogy a péntek esti puccskísérlet felelőseire halálbüntetést szabjanak ki.

Nem megyünk innen sehova – mondta az AP amerikai hírügynökségnek az egyik felvonuló, Durhan Yilmiz, aki önkormányzati dolgozóként mutatkozott be.

Azt azért ne feledjük, hogy a török civilek úgy viselkedtek mint az IÁ katonái, hisz a puccsisták közül volt, akinek a fejét levágták a civilek, akárcsak az IÁ kegyetlen mészárosai. És azt se feledjük, az IÁ több ezer aktív tagja élhet Törökországban megbújva, meghúzódva.

A péntek éjszaka kezdődött, sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően Törökország nagyobb városaiban kivétel nélkül tartottak „demokráciagyűléseket” és kormánypárti gyülekezőket.

A puccskísérlet során több mint kétszáz ember meghalt, és ezerötszázan megsérültek. A puccskísérlet leverése után több mint 100 tábornokot vettek őrizetbe, a török kormány pedig átfogó tisztogatásba kezdett a közigazgatásban. Több minisztériumból több tízezer embert küldtek el, bírákat, rendőröket, ügyészeket váltottak le, tanárokat, egyetemi vezetőket menesztettek.

A puccskísérletért Ankara Fethullah Gülen Amerikában élő hitszónokot teszi felelőssé, aki tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A török kormány Gülen kiadatását kéri Washingtontól.

(Fotó: illusztráció, AFP)