hirdetés

Orbán Viktor miniszterelnök meglepte uniós kollégáit a tegnapi népszavazási ötletével. Amíg nem tudnak semmit a népszavazás idejéről és tartalmáról, addig a jogszerűségéről sem tudnak állást foglalni az Európai Bizottságnál. Mindenesetre meglepődtek és magyarázatot várnak.

 orbán brüsszel

Az Európai Bizottság azt várja Magyarországtól, hogy tegye világossá szándékát a kötelező menekültkvótáról szóló népszavazási kezdeményezésről, mondta Natasha Bertaud bizottsági szóvivő csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján. Azt is elmondta, hogy az uniós bizottság a sajtóból értesült a magyar kormány népszavazási szándékáról.

Nem értjük, hogyan fog illeszkedni abba döntéshozatali folyamatba, amelyben a tagállamok, köztük Magyarország is megállapodott az uniós szerződések keretében – fogalmazott Bertaud.

A bizottság szóvivője hozzátette, hogy a tagállami belpolitikai viták ezekről a kérdésekről még nem záródtak le, a bizottság várja a magyar kormány magyarázatát a témával kapcsolatban. Illetve amíg nem tudni, hogy mikor tartják a népszavazást és mi lesz annak a kérdése, addig a bizottság nem tud állást foglalni a referendum jogszerűségéről.