hirdetés

A király kiosztotta a Nobel-díjakat. XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó átadta az orvosi, fizikai, kémiai, és irodalmi Nobel-díjakat, valamint a közgazdasági Nobel-emlékdíjat, és az ezekkel járó 8 millió koronás, azaz közel 275 millió forintos pénzjutalmakat Stockholmban.

Nobel díj 2015

A fertőző betegségek kutatása területén elért eredményeiért William C. Campbell ír, Omura Szatosi japán, illetve Juju Tu kínai tudós vehette át az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. William C. Campbell és Omura Szatosi a fonálféreg-fertőzések – mint a folyami vakság és a nyirokfilariázis –, Juju Tu a malária elleni újfajta kezelés kidolgozásáért érdemelte ki az elismerést.

A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudóst tüntették ki idén a fizikai Nobel-díjjal. Az indoklás szerint a két fizikus kulcsszerepet játszott a neutrínóoszcilláció felfedezésében és ezáltal annak bizonyításában, hogy a neutrínóknak van tömegük. A tudósok sokáig az ellenkezőjéből indultak ki.

A DNS-javítás mechanizmusvizsgálataiért Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török–amerikai tudósnak nyújtotta át idén a kémiai Nobel-díjat a svéd uralkodó. A három kutatónak sikerült molekuláris szinten feltérképeznie, hogy a sejtek hogyan javítják ki a DNS-károsodásokat és őrzik meg a bennük tárolt genetikai információt. Meghatározó kutatásaik kulcsfontosságú ismereteket szolgáltattak a sejtek működéséről és hozzájárultak – többek között – új rákkezelési módszerek kidolgozásához is. Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki író vehette át idén az irodalmi elismerést. A 67 éves szerzőt „polifonikus írásaiért tüntették ki, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket korunkban” – hangzott az indoklás.

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdászprofesszora kapta a fogyasztás, a szegénység és a jólét területein folytatott kutatásaiért. A Nobel-békedíjat Oslóban csütörtök délben nyújtották át a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek. A díjakat minden évben az alapító halálának napján adják át. A díjátadót ünnepélyes bankett követi, amelyen hagyományosan részt vesz a svéd királyi család is. Az idei díjátadóra meghívást kaptak az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atomtámadás japán túlélői is.

(Fotó: AP)