hirdetés

Észak-Korea háborúval fenyegette meg pénteken az Egyesült Államokat a néhány nap múlva kezdődő amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok előtt. A phenjani rezsim mindig dühösen tiltakozik a hadgyakorlatok ellen, mert azok szerinte a háború próbái.

NKOREA-POLITICS-KIM-FILES

Az Egyesült Államok és Dél-Korea idén március 2-án, hétfőn kezdi meg Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű, nyolc hétig tartó hadgyakorlatát.

A Koreai Munkapárt központi lapja, a Rodong Szinmun pénteken azt írta, hogy Észak-Korea „könyörtelen szent háborút indít az Egyesült Államok ellen, amely a konfrontációt választotta”. „Az atomfegyverek (birtoklása) nem az Egyesült Államok monopóliuma.

Washington súlyosan téved, ha azt hiszi, hogy biztonságban érezheti magát az amerikai kontinensen” – idézett a KCNA hivatalos hírügynökség a Rodong Szinmun vezércikkéből.

Az amerikai hadsereg szerint Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétákat fejleszt, amelyek nemcsak a kelet-ázsiai térségre, hanem az Egyesült Államokra nézve is atomfenyegetést jelentenek.

A Kyodo hírügynökség pénteki jelentése szerint ez a megállapítás szerepel Cecil Haney amerikai tengernagy, a hadászati erők parancsnokának írásos jelentésében, amelyet az amerikai képviselőház katonai ügyekkel foglalkozó bizottsága elé terjesztett.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség ugyancsak pénteken James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzés (DNI) igazgatóját idézte, aki úgy vélte, hogy Észak-Korea már megtette a lépéseket a KN-08 típusú, önjáró ballisztikus rakéták hadrendbe állítására, és már kétszer is bemutatta a nyilvánosság előtt ezeket a fegyvereket, de nem hajtott végre velük kísérletet. Ezeknek a rakétáknak a hatótávolsága feltehetően meghaladja az 5,5 ezer kilométert, vagyis Alaszkát is elérhetik.

A The Washington Free Beacon című amerikai hírportál február 18-án írt arról névtelenül nyilatkozó védelmi illetékesekre hivatkozva, hogy Észak-Korea januárban tengeralattjáróról indítható rakétával hajtott végre kísérletet. Tavaly novemberben a dél-koreai média arról adott hírt, hogy Észak-Korea vízre bocsátott egy szovjet mintára épített tengeralattjárót, amely ballisztikus rakéták indítására képes.