hirdetés

Megint Közép-Olaszországban voltak földmozgások: csütörtök hajnalban 4,8-as erősségű földrengést mértek a szeizmológusok. A vasárnapi 6,6-os erősségű után 1100-nál is több utórengést mértek a térségben, közülük húsz volt 4-esnél nagyobb erejű. Az ötösnél gyengébb földrengések nem számítanak erősnek, csak abban az esetben, ha a felszínhez közel van az epicentruma. Ahogy a mostaninak is, de eddig károkról nem érkeztek jelentések.

kozep-olaszorszag-foldrengesA rengés epicentruma mintegy 50 kilométerre délkeletre volt Perugiától, 10 kilométerrel a felszín alatt. Az amerikai földtani intézet adatai szerint 1 óra 35 perckor mozdult meg a föld.

Október 26-án 5,5-ös és 6,1-es erősségű földmozgás rázta meg Olaszország középső részét, majd vasárnap 6,6 erősséggel remegett meg a föld, ami több mint három évtizede a legerősebb földmozgás volt Olaszországban.

Azóta több mint 1100 utórengést jegyeztek fel. Közülük húsz volt nagyobb négyes erősségűnél.

Az ötös vagy annál kisebb erejű földrengések nem számítanak erősnek, de okozhatnak károkat, főleg ha a rengés epicentruma viszonylag közel van a felszínhez, ahogyan most is történt. A csütörtöki hajnali rengéssel kapcsolatban egyelőre nem érkeztek hírek áldozatokról vagy károkról.