hirdetés

Először nevezte meg az Egyesült Államokat Oroszország úgy, mint a nemzetbiztonságát fenyegető tényező. Az Oroszországi Föderáció Nemzetbiztonsági Stratégiájáról címet viselő dokumentum, amelyet a Dmitrij Medvegyev akkori elnök által 2009-ben hagyott jóvá, még sem a NATO-ról, sem az Egyesült Államokról egy szót sem ír. Most már viszont igen. 

orosz flotta

Hosszú távú nemzeti érdekünk megerősíteni az Oroszországi Föderációnak mint a világ egyik vezető nagyhatalmának státusát, amelynek tevékenysége a stratégiai stabilitás és a kölcsönösen előnyös partneri kapcsolatok fenntartására irányul egy többpólusú világban – olvasható a dokumentumban, amely – mint arra a Reuters felhívta a figyelmet – nem tett említést a Szíriában végrehajtott orosz légitámadásokról.

Moszkva meglátása szerint a megnövelt globális orosz szerepvállalás ellenreakciót váltott ki az Egyesült Államokból és szövetségeseiből, amelyek dominanciájuk megőrzésére törekednek a globális viszonyokban.

A dokumentum szerint valószínűleg növekedni fog az Oroszországra gyakorolt nyugati politikai, gazdasági, katonai és informatikai nyomás.

A stratégiai stabilitás megőrzése érdekében Oroszország kész tovább tárgyalni az atomfegyverek csökkentéséről a kétoldalú megállapodások alapján csakúgy, mint többoldalú tárgyalásokon.

A NATO bővítése és az Észak-atlanti Szövetség katonai infrastruktúrájának Oroszország határaihoz történő közeledése nemzetbiztonsági veszélyt jelent – áll a stratégiában.

A dokumentum szerint a NATO által Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben telepített rakétavédelmi rendszerek jelentősen csökkentik az átfogó és a regionális stabilitás fenntartásának lehetőségét.

A dokumentum ismételten azzal vádolta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy „az ukrajnai alkotmányellenes államcsíny” támogatásával előidézte „az ukrán társadalom szétszakadását és a fegyveres konfliktus kitörését”.

A dokumentum Oroszország biztonságára veszélyt jelentő tényezőként említette a „színes forradalmakat” megszervező külföldi szervezeteket és magánszemélyeket, valamint a külföldi titkosszolgálatok, a terror-, szélsőséges és bűnözőcsoportok tevékenységét, a szélsőséges ideológiák népszerűsítését és a korrupciót.