hirdetés

Baj van lengyel testvéreinknél is. Bronislaw Komorowski lengyel elnök egy lépéssel úgy tűnik távolabb került az újraválasztástól, ellenfele, Andrzej Duda ugyanis nagy meglepetésre nyerte az első fordulót. Jöhet a második megmérettetés.

Poľsko voľby prezident

Ahogy várható volt, következhet a második kör a lengyelországi elnökválasztáson. Az exit pollok – azaz a választásról épp kijövők megkérdezésével készült felmérések – alapján biztosnak mondható, hogy a mostani elnök Bronislaw Komorowski és legfőbb kihívója, Andrzej Duda csapnak majd össze a második fordulóban is. természetesen, ha valaki elsőre megugrotta volna aszavazatok50%átakkor most nem kellene nagyon izgulnia senkinek sem. Az elsőben ugyanis valamelyik jelöltnek meg kellett volna szereznie a szavazatok több mint 50 százalékát.

A nemrég még óriási előnnyel rendelkező jelenlegi elnök Komorowski alaposan lesüllyedt. Az első fordulót ellenfele, Duda nyerte 34,5 százalékkal, míg az elnök 33,1 százalékot kapott az exit pollok szerint. A részvétel 48,8 százalékos volt – írja a BBC.

Az exit poll eredménye súlyos figyelmeztetés a teljes hatalmon lévő csapatnak  – magyarázta Komorowski.

Duda üdvözölte az eredményeket, de két hét kemény munkára készül most a május 24-i újabb voksolásig. Duda amúgy főleg a konzervatívabb, fehérorosz és ukrán határ menti régiókban volt népszerű. Érdekesség, hogy a rocker Pawel Kukiz is szerzett 20 százalékot.

A BBC felidézi cikkében, hogy a 62 éves Komorowski elődje, Lech Kaczinsky tragikus repülőbalesete után lett államfő, alapvetően független politikus, de a középjobb Polgári Platformhoz áll közelebb (2007 óta ők vannak kormányon). Duda a Jaroslaw Kaczinsky féle Jog és Igazság ellenzéki párt tagja. Az elnöknek amúgy némiképp korlátozott a hatalma. Ősszel már parlamenti választások lesznek, a mostani választást főpróbának tekintik Lengyelországban.