hirdetés

Inkább megdöglik Boris Johnson a szavait idézve mintsem halasztást kérjen az EU vezetőitől a kilépésre. A brit miniszterelnök nagy bajban van, mert kormánya kisebbségbe került a brit parlamentben, így se kilépés, se új választás nem lesz.

 

Boris Johnson a már kisebbségben lévő kormány vezéreként tartott rendőrségi toborzóprogram elindítása alkalmából mondott beszédet Nyugat-Yorkshire-ben. Azonban főként a Brexitről beszélt miután úgy tűnik ő sem tudja Angliát kiléptetni az EU-ból.

Johnson elnézést kért amiatt, hogy kénytelen állandóan a brexitről beszélni, mivel az emberek inkább az őket érintő problémákra akarnak válaszokat, de „muszáj ezt a kérdést végleg rendezni”.

Johnson újból fogadalmat tett arra, hogy kilépteti az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, de erre nem lát más lehetőséget, csak a politikai erőviszonyokat tisztázó parlamenti választást. Leszögezte, hogy kész október 15-én vagy akár előbb is az urnákhoz szólítani a választópolgárokat, és azt mondta, a választás tétje, hogy őt vagy Jeremy Corbynt [az ellenzéki pártokat is megosztó munkáspárti főtitkárt] küldik Brüsszellel tárgyalni.

Beszéde után újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem fog újabb határidőt kialkudni Brüsszeltől, inkább döglök meg –mondta Boris Johnson.

Szerinte teljesen értelmetlen egy havi egymilliárd fontba kerülő, eredménnyel nem kecsegtető halasztást kérni az Európai Uniótól. A kormánypártból átszavazó – később kizárt – 21 konzervatív képviselőt azzal vádolta meg, hogy „megtorpedózták” az ország tárgyalási pozícióját.