hirdetés

Vége. Jogerősen is eldőlt, és már semmi akadálya sincs annak, hogy az Angliában lévő illegális menekülteket Ruandába toloncolják ki a királyságból. Az angol-walesi fellebbviteli bíróság a jogvédő szervezetek panaszát utasította el az afrikai országba való kitelepítés végett. Ruanda több százezer menekültet tud befogadni és az intézkedésnek köszönhetően az embercsempészetre szakosodott bűnbandákra komoly csapást mér Anglia.

 

Hétfőn az angol–walesi fellebbviteli bíróság engedélyezte, hogy a brit kormány Ruandába telepíthesse át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek a térségbe.

Kedden indulnak a kitoloncolások Nagy-Britanniából, a szigetországból Ruandába viszik az illegális menekülteket. A döntés most már hivatalos, ugyanis engedélyezte hétfőn az angol–walesi fellebbviteli bíróság, hogy a brit kormány Ruandába telepíthesse át mindazokat, akik a brit határt illegálisan átlépve érkeznek Angliába.

A végzéssel a bírói fórum – amely a második legmagasabb szintű brit igazságszolgáltatási testület a brit legfelsőbb bíróság után – elvetette a terv ellen jogi kifogást benyújtó jogvédő szervezetek fellebbezését.

A múlt héten a londoni felsőbíróság már visszautasította a ruandai kitoloncolási terv elleni keresetet, a fellebbviteli fórum pedig hétfőn az e végzés ellen beterjesztett fellebbezést is elvetette,

London áprilisban jelentette be, hogy új migrációs és gazdaságfejlesztési egyezményt kötött Ruanda kormányával. E megállapodás alapján mindazokat, akik illegálisan lépnek be brit területre, a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba.

A ruandai kormánnyal kötött egyezménynek – amely tartalmaz egy 120 millió fontos gazdaságfinanszírozási csomagot is az afrikai ország számára – nincs felső számbeli korlátja. London szerint Ruandának megvannak a kapacitásai akár több tízezer ember letelepítésére is a következő években.

Boris Johnson brit miniszterelnök a megállapodás áprilisi bejelentése után tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az „innovatív megközelítés” biztonságos és törvényes lehetőséget teremt a menedék kérvényezésére, ugyanakkor felborítja az embercsempész bűnszervezetek üzleti modelljét, mivel a brit menedékjogrendszert kihasználni kívánó gazdasági bevándorlók nem maradnak Nagy-Britanniában.

Azok viszont, akik ténylegesen védelemre szorulnak, ezt a védelmet megkapják, és ruandai érkezésük után azonnali hozzáférésük lesz az ehhez szükséges jogi szolgáltatásokhoz. Emellett lehetőségük nyílik arra is, hogy új életet kezdjenek „abban a dinamikus országban” a brit kormány anyagi támogatásával – fogalmazott a brit miniszterelnök.

Johnson hozzátette: Ruanda a világ legbiztonságosabb és leggyorsabb gazdasági növekedésű országai közé tartozik, és globális elismertségre tett szert a bevándorlók befogadásával és integrálásával.

Az illegálisan brit területre lépőket a brit kormány által bevezetett új eljárás alapján ugyanakkor nem veszik fel a brit menedékkérvényezési rendszerbe. Ezt London azzal indokolja, hogy a brit határokat törvénysértő módon átlépők biztonságos országokon áthaladva érték el Nagy-Britanniát, és ezekben az országokban kellett volna menedékjogért folyamodniuk.

A brit kormány már korábban jelezte azt is, hogy a készülő új bevándorlási törvény alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé.

 

( H.Szabolcs )