hirdetés

Visszatért a Fukusimához közeli folyóba azoknak a lazacoknak egy része, amelyeket valószínűleg 2011-ben, a hatalmas erejű földrengés és szökőár, valamint a természeti katasztrófa által az atomerőműben okozott pusztítás évében engedtek útjukra. Tavaly augusztusban még olyan információt közölt az üzemeltető Tepco vállalat, hogy ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott ki a Fukusima-1 atomerőmű egyik sérült tartályából, akkor valószínűsítették, hogy a veszélyes víz egy része a tengerbe került.

lazac halaszat fukusima

Az atomerőműhöz közeli Naraha város folyója, a Kido a természeti csapás előtt arról a rengeteg lazacról volt közismert, amelyeket fiatalon ott enged útjára a helyi halászati szövetkezet, és amelyek nagy számban vissza is térnek.

Évente körülbelül 70 ezer lazacot halászik le a társaság, eközben 12-15 millió fiatal állatot enged útjára a folyóban. A szövetkezet haltenyésztő telepében azonban komoly károkat okozott a 2011-es katasztrófa. A természeti csapás évében az elengedni kívánt lazacoknak csak mintegy 30 százaléka került a folyóba.

A társaság attól tart, jövőre csökkenni kezd a visszatérő lazacok száma, mivel a földrengés után még nem sikerült újraindítani a haltenyésztést.