hirdetés

Hatalmas légi hadgyakorlat indul több mint 250 repülővel.  A NATO gyakorlat az Air Defender 23 nevet kapta, amely legfőbb célja mindenkinek megmutatni, hogy a katonai tömb milyen gyorsan és milyen erővel képes reagálni a vészhelyzetre. Persze lehet ez légi erődemonstrációnak is nevezni, főleg az ukrán-orosz háború árnyékában.

Csaknem 250 repülő mozgósításával, németországi központtal tartja meg a NATO júniusban története legnagyobb szabású légi hadgyakorlatát – mondta a német légierő (Luftwaffe) főszemlélője.

Ingo Gerhartz altábornagy kiemelte: az Air Defender 23 (Légi védelmező 23) nevű gyakorlat célja megmutatni, hogy a szövetség „vészhelyzetben gyorsan tud cselekedni”. Kifejtette, hogy a NATO Defender (Védelmező) elnevezésű európai gyakorlatainak sorában eddig szárazföldi erők vettek részt, és főleg amerikai csapatok Európába telepítését gyakorolták. Az amerikai harckocsik áthajózása a németországi Bremerhafenbe hónapokig tartott, és ebben az időszakban „bármi történhetett volna”. A légi gyakorlat viszont megmutatja, hogy „órákon belül tudunk reagálni” – mondta a Luftwaffe főszemlélője, kiemelve: „ez a hiteles elrettentés”.

Ingo Gerhartz ismertette, hogy a június 12-én kezdődő 12 napos műveletben mozgósított mintegy 250 repülő közül nagyjából száz az Egyesült Államokból érkezik. Ezek a gépek alig néhány óra alatt bevethetők Európában, ami „vészhelyzetben megerősíti a transzatlanti kapcsolatot” – mondta.

A gyakorlat konkrét elemeiről a többi között azt mondta, hogy „bizonyára provokáció lenne, ha például azt szimulálnánk, hogy miként hajtunk végre küldetéseket Kalinyingrád irányában, de nem is teszünk ilyesmit, helyette a NATO területének védelmére szorítkozunk”.

Mint mondta, „védekező forgatókönyveket” alkalmaznak, a többi között az úgynevezett kritikus infrastruktúra, valamint kikötők, városok, katonai támaszpontok elleni támadások elhárítását gyakorolják. A műveletek 90 százalékát Németország és Északi-tenger, illetve a Balti-tenger Németországhoz közeli szigeteinek légterében hajtják végre.

A gyakorlatban valamennyi NATO-tagállam részt vesz, de a vezető tagállam Németország. Ezzel Németország azt is jelzi, hogy kész az eddiginél nagyobb szerepet vállalni a szövetségben – fejtette ki Ingo Gerhartz.

A tábornok arról is szólt, hogy a gyakorlat a mérete révén hatással lesz a polgári repülés rendjére. Igyekeznek ugyan ezt a hatást minimalizálni, de azt is meg kell érteni, hogy a gyakorlat célja éppen az, hogy „az emberek továbbra is békében és szabadon repülhessenek nyaralni” – fogalmazott a Luftwaffe főszemlélője.

A német hadsereg (Bundeswehr) egy korábban kiadott összeállítása szerint „a transzatlanti szolidaritás demonstrálására” szervezett hadgyakorlaton 25 ország légiereje működik együtt. A mintegy tízezer katonával folytatandó gyakorlaton 23 különböző repülőgéptípust használnak majd.