hirdetés

Az ország elnöke, Joko Widodo szerint az új kémiai kasztrációs törvény következetes alkalmazása idővel a pedofília végéhez vezethet Indonéziában. Az orvosok tiltakoznak az új büntetési módszer ellen, és szerintük nem is hatásos. 

pedofilJoko Widodo a BBC-nek adott interjúban úgy fogalmazott, hogy országa tiszteletben tartja az emberi jogokat, de az effajta szexuális bűncselekmények esetén nem ismer irgalmat.

Erősek és rendületlenek leszünk. A lehető legkeményebb büntetést szabjuk ki a szexuális bűncselekmények elkövetőire – mondta az elnök.

Az indonéz törvényhozás nemrég egy vitatott törvénnyel lehetővé tette a pedofilok kémiai kasztrálását.
Az eljárás során a nemzőképességért felelő szervek eltávolítása nélkül, különféle vegyületekkel csökkentik a nemi vágyat.

A jogszabályt nemcsak a parlament egy része, de a helyi orvostársadalom is heves ellenállással fogadta. Az Indonéziai Orvosok Szövetsége például azt tanácsolta tagjainak, hogy ne vegyenek részt a kasztrálási eljárásban, mert az megsérti az orvosi etikát. Az orvosok szerint az eljárás hormonterápiával visszafordítható, éppen ezért nem túl hatékony.

Indonéziában azután szigorítottak jelentősen a szexuális bűnelkövetőkre kiszabható büntetéseken, hogy Szumátra szigetén egy tizennégy fős kamaszcsoport megerőszakolt és halálra kínzott egy 14 éves diáklányt. A lányt az utcáról rabolták el, miközben hazafelé tartott az iskolából. Legfiatalabb támadója egy 13 éves fiú volt. Az ügyet a társadalom nagy felháborodással fogadta.