hirdetés

Egy indiai cég azt állítja, hogy kifejlesztette a 3D nyomtatású májszövetet, és azt reméli, egy napon teljes májtranszplantációhoz alkalmas szervet tudnak ily módon előállítani.

májnyomtató

A technológia mögött a Pandorum Technologies áll, amelynek beszámolója szerint a 3D nyomtatású májszövetek emberi sejtekből készülnek, ez pedig rengeteg előnyös dolgot jelent egyszerre. Egyrészt lehetővé teszi az olcsóbb orvosi kutatásokat, mivel lényegesen kevesebb állat- és emberkísérletre lehet szükség, emellett pedig dollármilliókat spórolhat a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó cégeknek. A Pandorum társalapítója, Arun Chandru így fogalmazott: A 3D bionyomatott minimájunk az emberi szervet utánozza, így jó tesztplatform lehet a hatékony gyógyszerek kutatásában, ami lényegesen kevesebb mellékhatással és költséggel jár.

A cég másik társalapítója, Tuhin Bhowmick szerint pedig a mesterségesen előállított szerveknek számos klinikai felhasználási módja alakulhat ki a jövőben, mert a biomesterséges májtámogató rendszerekkel azoknak a betegeknek is növelhetik az életben maradási esélyeit, akiknél valamilyen szervi elégtelenség alakult ki. A jövőben ez lehet a sebészeti transzplantációk egyik elsődleges megoldása, hiszen mesterséges szerveket létrehozni egyszerűbb és gyorsabb folyamat, mint a donorra várni.

(Fotó: HVG)