hirdetés

Kuktafazékba rejtett bombával törne az Iszlám Állam a brit királynő életére. Állítólag bombamerényletben akarják megölni jövő szombaton II. Erzsébetet a Brit birodalom uralkodóját a titkosszolgálatok szerint. A terroristák szó szerint vadásznak Erzsébetre.

II.Erzsébet

A 2. világháború befejezését ünneplő 70 éves évfordulón nemcsak a Brit birodalom királynője, hanem az egész királyi család is veszélyben lesz. A miniszterelnök, David Cameron és kormányának tagjait is jobban fogják őrizi, mint valaha, igaz, a konkrét fenyegetés bár ezúttal a nagy tisztelet és szeretetet élvező királynőt célozza.

Ennek megfelelően soha nem látott készültséggel szervezik a megemlékezéseket, már most lehet tudni, hogy több mint 5 ezer rendőr próbál majd vigyázni a rendre. A jelentések szerint kuktafazékba rejtett pokolgépet vagy gépeket akarnak robbantani a szélsőséges iszlamisták olyan helyszíneken, ahol a királynő ott lesz. És mivel az összes háborúra emlékező helyszín mindig ugyanaz, a terroristáknak nem okoz majd nehézséget a szervezés, hiszen pontosan tudhatják, mikor hol lesz II. Erzsébet.

A londoni Trafalgar térre és környékére vezénylik a legtöbb rendőrt is aznapra. Ide a St. Martin-in-the-Fields nevű templomba érkezik a királynő délelőtt ahol hitvesével, Fülöp herceggel vesz részt egy misén, amit a 2. világháborúban elhunyt veteránok tiszteletére rendeznek. Innen mennek tovább a Horse Guards Parade helyszínére, ahol a katonai ceremóniákat rendezik. Itt az ünnepi őrségváltást tekintik meg, valamint a lovas és légi parádét. A hatóságok biztonsági okok miatt még a háborús veteránokat is csak fényképes igazolvány ellenében engedik be az ünnepségre.

Az országot az utóbbi években rengeteg brit hagyta el, hogy az Iszlám Állam kiképezze őket Irakban és Szíriában. Azóta sokan vissza is jöttek. De azoknak a száma is magas, akiket a dzsihádisták az interneten szerveztek be maguk közé. És akkor még itt van a menekültáradat is, akik között szintén lehetnek terroristák – tájékoztatta a BBC-t a Scotland Yard egyik tisztségviselője.