hirdetés

Idén nyugtuk van a bálnáknak. A nemzetközi kritika hatására a japán bálnavadászok idén otthon hagyják a szigonyaikat. A távol-keleti ország ebben az évben eltekint a bálnák vadászatától, most csak „megfigyelik” a tengeri emlősöket.

 bálna_pixabay

Az egyre élesedő nemzetközi kritika a jelek szerint egyelőre elérte a célját: kifutott ugyan a japán bálnavadászflotta a tengerre, de ezúttal egyetlen állatot sem fognak lemészárolni. Mint azt a szigetország Tengerészeti Minisztériuma bejelentette, a március végéig a déli sarkvidék vizein tartózkodó flotta csak megfigyeli a bálnákat, és szövetmintákat vesz az állatokból. Tokió szeptemberben nyújtotta be az IWC-nek új kutatási programját, miután a hágai Nemzetközi Bíróság egy határozatban megtiltotta a korábban vadászott púpos- és barázdásbálnák vadászatát a 2014-es évre. 2010-ben az ausztrál kormány fordult a hágai Nemzetközi Bírósághoz, arra kérve a testületet, hogy tiltsa meg Tokiónak a cetek halászását.
A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság 1986-ban tiltotta be a bálnák ipari-kereskedelmi célú vadászatát. Japán mellett csak Izland és Norvégia nem ismeri el ezt a határozatot, és folytatja tovább a tengeri emlősök pusztítását. Mindhárom országban külön iparág épül a bálnahúsból készült ételekre, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében.
A japán kormány támogatását élvező szigetországi bálnavadászat hamis indokkal, tudományos vizsgálatra és a kulturális szokások megőrzésére hivatkozva mészárolja le az állatokat. A japánok természetesen a pénz miatt is gyilkolják a bálnákat, isz évente 100 millió dollár forgalmat hoz a bálnabiznisz.