hirdetés

Mégis terrorista volt a baltás rém. Minden bizonnyal hiteles az Iszlám Állam terrorszervezethez közel álló Amak hírügynökség által a Würzburg városánál elkövetett baltás-késes támadás tetteséről közzétett videofelvétel – mondta Peter Altmaier német kancelláriaminiszter a ZDF országos köztelevíziónak.

késes afgán telegraph

Peter Altmaier miniszter elmondta, hogy a felvétel vizsgálata még nem ért véget, de a hatóságok úgy vélik, hogy minden valószínűség szerint eredeti. Így szertefoszlott az a teória, hogy egy elkeseredett fiatal menekült kamasz viszontagságai, nehézségei és így az elborult elméje miatt történhetett meg a baltás terrortámadás.

Bár a hatóságok az afgán támadó személyes holmijai között talált búcsúlevél is, és mindez azt mutatja, hogy a 17 éves fiú nagy súlyt helyezett arra, hogy tettét összefüggésbe hozza az IÁ-val – mondta Peter Altmaier.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az IÁ mennyiben vett részt a támadásban, de a biztonsági szervek minden egyes nyomnak, értesülésnek utánajárnak – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke a ZDF-nek azt mondta, hogy a hatóság nem kételkedik a felvétel eredetiségében, de nem gondolják, hogy a támadónak közvetlen kapcsolatban kellett lennie a dzsihádista szervezettel. Ez nagyon nem lenne tipikus – húzta alá a legszélesebb nyomozati jogkörrel rendelkező rendőrségi szerv vezetője. Rámutatott: az IÁ régóta törekszik arra, hogy propagandájával kineveljen a szervezettől függetlenül, de ideológiájának a hatása alatt tevékenykedő „magányos farkasokat”.Ez a propaganda működik, ezért fel kell lépni ellene – mondta a BKA elnöke.

Az IÁ két perc húsz másodperces felvételén megjelenő, Muhammad Rijadként azonosított férfi „a Kalifátus katonájaként” beszélt magáról, és azt mondta, szent akcióba kezd Németországban, miközben a kezében lévő kés használatával fenyegetőzött. Ezenfelül arra szólította fel az IÁ híveit, hogy akik nem tudnak a „Kalifátus” területére utazni, azok saját országukban öljenek meg „hitetleneket”.

Mint arról mi is beszámoltunk, az afgán fiatal hétfőn 20 óra körül távozott a Bajorország nyugati részén fekvő Ochsenfurtban lévő otthonából, és felszállt egy Würzburgba tartó regionális vonatra. Rövid ideig a mosdóban tartózkodott, majd kést és baltát rántva rátámadt egy hongkongi turistacsaládra, az első utasokra, akik útjába kerültek. Négy ember sebesített meg, ketten életveszélyben vannak. A vonat más utasai riasztották a rendőrséget és vészfékkel megállították a szerelvényt. A támadó leszállt a Heidingsfeldnél megállt vonatról, és a településen megsebesített még egy embert. Felkutatására egy különleges rendőri egység érkezett, amely éppen a közeli Würzburgban volt bevetésen. Az afgán fiút a Majna folyó partján találták meg, megpróbálták őrizetbe venni, de a kommandósokra is rárontott, ezért lelőtték.