hirdetés

A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához. Közben a szakadárok összeesküvés elméleteket gyártanak, mert szerintük a lezuhant gépen az utasok már rég halottak voltak. Nos az biztos, hogy az oroszbarát szakadárok elméletgyártása érthető, hisz komoy bajba keveredtek.  Ahelyszínt sajnos nem zárták le így mindenki össze vissza jár kel a roncsok között és félő, hogy az útban lévő szakértők nem sok mindent fognak tudni értékelni, bizonyítani. 

A kabinet szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. „Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást” – áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy „olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják”.

Kijev azzal vádolta továbbá az általa „Oroszország irányította terroristáknak” nevezett szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére. Ez utóbb változott, először feltartóztatták becsapódás helyszínén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit a szakadárok, de később beengedték őket egy roncsokkal borított területre – jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.
„Az ukrán kormány hivatalosan kijelenti, hogy az Oroszország támogatásával tevékenykedő terroristák igyekeznek megsemmisíteni a bizonyítékait ennek a nemzetközi bűncselekménynek. A nemzetközi közösséghez fordulunk azzal a felhívással, hogy kötelezze Oroszországot terroristáinak visszarendelésére, valamint arra, hogy adjon lehetőséget az ukrán és a nemzetközi szakértőknek a tragédia körülményeinek körültekintő kivizsgálására” – hangsúlyozta a kabinet.

Kijev kijelentette továbbá, hogy minden szükséges technikai eszközt, és megfelelő szakembereket biztosított a tragédia körülményeinek kivizsgálásához, beleértve a holttestek törvényszéki kórboncnoki vizsgálatának elvégzését, valamint az elhunytak külföldre szállítást is. „Mindezt azonban a szakadárok jelenleg lehetetlenné teszik” – szögezte le a kormány.
Pénteken az orosz védelmi minisztérium tétlenséggel vádolta meg Kijevet a Donyeck megyei Torez közelében csütörtökön lezuhant malajziai Boeing 777-es utasszállító csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő tragédiájának kivizsgálásában. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne a légi balesethez.
Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a lezuhant gép fekete dobozai közül még egyetlen sincs az ukrán fél birtokában. Szintén azzal vádolta a szeparatistákat, hogy akadályozzák a tárgyi bizonyítékok begyűjtését. Hozzátette, hogy a mentést végzők „fegyveres fenyegetettségben” dolgoznak a helyszínen.
Kijev szerint a szakadárok lőtték le a gépet, a szakadárok viszont azt állítják, hogy az ukrán hadsereg. Barack Obama amerikai elnök pénteken azt mondta, a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak. A helyszín biztosítását és átvizsgálását – amellett, hogy a gép a szakadárok által ellenőrzött területre zuhant – nehezíti, hogy annak roncsai, illetve az utasok holttestei egy több négyzetkilométeres területen szóródtak szét.

A Kolozsváron tanuló áldozatokra emlékeztek az orvosi egyetemen
A kolozsvári orvosi egyetem udvarán mintegy százan emlékeztek pénteken este a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj repülőgép két kolozsvári diák áldozatára.
A kolozsvári orvosi egyetem két diákja egy ausztráliai orvosi kongresszusra tartott a lelőtt maláj utasszállítón. A román és kanadai állampolgárságú fiatalember, és német állampolgárságú barátnője az egyetem másodéves hallgatói voltak. Az egyetem udvarán diáktársaik, tanáraik, és a fiatalember rokonai emlékeztek virágokkal, fényképekkel, gyertyákkal az áldozatokra. A két diák emlékére pénteken gyászlobogót tűztek ki az egyetem épületeire.
A szerencsétlenség román áldozatának a névtelenséget kérő családja Kolozsvárról vándorolt ki Kanadába. A 24 éves fiatalember tanulni tért vissza szülővárosába. A második egyetemét végző hallgató az egyetem szenátusának a diákképviselője volt.